x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Crișu Anastasiu este noul Avocat al Poporului

Crișu Anastasiu este noul Avocat al Poporului

de Antena 3    |    22 Ian 2013   •   10:49
Crișu Anastasiu este noul Avocat al Poporului
Sursa foto: Crisu Anastasiu

Crişu Anastasiu a fost votat Avocatul Poporului, după audierea în Comisiile Juridice reunite ale celor două Camere, cu votul a 20 de parlamentari, informează antena3.ro.

Anastasiu a fost propus de premierul Victor Ponta şi susţinut de PSD și PNL. Votul din comisiile juridice a fost cel esențial, tehnic. Votul politic din plenul Parlamentului, de marți, săptămâna viitoare, va fi o pură formalitate, dat fiind că USL (PSD, PNL și PC) dețin majoritatea absolută.

Fostul senator Peter Eckstein Kovacs, propus de UDMR, pentru poziţia de Avocat al Poporului a obţinut 5 voturi favorabile, în timp ce Gheorghe Iancu, susţinut de PDL, după ce a mai ocupat această funcţie, a obţinut doar 3 voturi favorabile. Pe 3 iulie 2012, Parlamentul s-a reunit în sesiune extraordinară şi l-a revocat din funcţie pe Avocatul Poporului de atunci, Gheorghe Iancu, funcţia fiind preluată interimar de către Valer Dorneanu.

Premierul Victor Ponta a declarat luni, după şedinţa USL, că le va scrie oficial liderilor PDL şi UDMR, Vasile Blaga şi Kelemen Hunor, pentru a avea o întâlnire în cel mai scurt timp privind un acord între principalele forţe reprezentate în Parlament legat de numirea Avocatului Poporului.

El a precizat că, în acest fel, România va avea ca Avocat al Poporului o persoană independentă, care să reprezinte toate elementele de transparenţă, independenţă, imparţialitate necesare pentru ocuparea acestei funcţii.

În calitatea sa de prim-procuror general financiar al Curţii de Conturi, Anastasiu este cel care a sesizat Colegiul Jurisdicţional al Municipiului Bucureşti cu privire la faptul că Traian Băsescu, în calitate de edil al Capitalei, a prejudiciat bugetul Primăriei cu 38 de miliarde de lei prin efectuarea unor plăţi ilegale.

Experienţa profesională a lui Anastasiu nu se opreşte însă aici. El este profesor universitar doctor la Facultatea de Drept de la Universitatea Bucureşti, dar şi membru al mai multor organisme profesionale.

×
Subiecte în articol: avocatul poporului crisu anastasiu