x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Criza acuta de medicamente

Criza acuta de medicamente

de Magda Marincovici    |    Georgeta Licsandru    |    13 Sep 2005   •   00:00
Criza acuta de medicamente

Asociatia Distribuitorilor si Importatorilor de Medicamente (ADIM) a acordat un ragaz de trei zile Ministerului Sanatatii pentru acoperirea datoriilor pe care le au spitalele si farmaciile la medicamente.

Asociatia Distribuitorilor si Importatorilor de Medicamente (ADIM) si Asociatia Distribuitorilor de Medicamente din Romania (ADMR) au acordat un ragaz de trei zile Ministerului Sanatatii pentru acoperirea datoriilor pe care le au spitalele si farmaciile la medicamente.

Ileana Niculescu, directorul executiv al ADMR, a precizat ca daca pana la data de 16 septembrie Ministerul Sanatatii si CNAS nu vor gasi solutii, distribuitorii si importatorii de medicamente vor sista livrarea. Ileana Niculescu, directorul executiv al ADMR, a precizat ca in aceste conditii "se vor livra medicamente necesare doar cazurilor de urgenta maxima, care pun in pericol viata pacientului: in spitale, interventiile chirurgicale majore, in farmacii, medicamente pentru persoane dependente de acestea.

DATORII. La ora actuala, peste 90% din numarul total al farmaciilor si spitalelor din tara au datorii la medicamente. Datoriile celor peste 400 de spitale si 4.500 de farmacii din Romania catre distribuitorii si importatorii de medicamente se ridica in prezent la aproximativ 300 de milioane de euro si au o vechime de un an si trei luni.

Ileana Niculescu, directorul executiv al ADMR, spune ca "distribuitorii nu mai pot sa faca livrari catre clientii care au depasit termenele contractuale legale - respectiv 3 luni pentru farmacii si 6 luni pentru spitale". In Memorandumul semnat de distribuitorii si importatorii de medicamente, Ministerul Sanatatii, Ministerul Finantelor, CNAS, s-au stabilit termene precise de plata datoriilor. Primul termen era 31 iulie 2005, cand trebuiau platite 20% din datorii. Celelalte de 80% din datorii, urmeaza sa fie platite pana la 31 ianuarie 2006. Dar pana la 31 iulie trebuiau date garantii in ceea ce priveste plata integrala a datoriilor.

La sfarsitul saptamanii trecute, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat insa ca datoriile vor fi platite, dar acest lucru este preconizat in cel mai bun caz pentru luna octombrie. "In loc de iulie, banii vor veni in octombrie si, in plus, pentru a primi acesti bani ADMR trebuie sa ofere o reducere de 6,5% pe aceasta datorie. Or, aceasta reducere era valabila pentru plata in luna iulie si in conditiile in care Guvernul s-ar fi imprumutat la o banca pentru a ne da acesti bani. Si nu in luna octombrie", explica Ileana Niculescu, directorul executiv al ADMR.

SCADEREA PRETURILOR. Incepand din 16 septembrie, pretul medicamentelor la raft scade intre 7% si 11%, ca o consecinta a reducerii adaosului comercial la distributie, import si la farmacie. Aceasta scadere a fost acceptata de partile semnatare ale Memorandumului. "Problema este ca aceasta reducere trebuia facuta simultan cu achitarea celor 20% din totalul datoriilor pana la 31 iulie si simultan cu oferirea de garantii pentru plata integrala a datoriilor pana la sfarsitul lui ianuarie anul viitor." a declarat directorul executiv al ADMR.

ADMR a anuntat ca pentru recuperarea banilor vor incepe darea in judecata a spitalelor cu care au contracte de livrare de medicamente.
×
Subiecte în articol: observator medicamente admr