x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator CRJ: Ordonanţa 58 este neconstituţională

CRJ: Ordonanţa 58 este neconstituţională

01 Sep 2010   •   00:00

Centrul pentru Resurse Juridice (CRJ) apreciază că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului privind drepturile de autor este neconstituţională din cauză că intervine în domeniu fiscal fără pregătirea prealabilă a mediului social şi pentru că nu a fost convocat Parlamentul în cinci zile de la depunere, aşa cum prevede Constituţia.



Reprezentanţii CRJ arată, într-un comunicat de presă, că OUG 58/2010 este neconstituţională şi că s-a încălcat articolul 115 din Constituţie, pentru că Parlamentul nu a fost convocat în cinci zile de când a fost depusă.

"Ghinionul este că se vor strânge mai puţini bani la bugetul sănătăţii, şomajului şi bugetul de pensii, lucru care va adânci şi mai tare criza economică", susţin reprezentanţii CRJ.

În opinia acestora, ordonanţa încearcă să introducă în Codul Fiscal materii care aparţin unor legi speciale, în cazul acesta fiind vorba despre sistemul de asigurări sociale, de şomaj şi de sănătate, apreciind că se aruncă pisica de la Ministerul Finanţelor la Ministerul Muncii şi înapoi.

"Dacă scopul ordonanţei a fost acela de a aduna mai mulţi bani la buget de la cei care prestau activităţi specifice dreptului de autor ori activităţi independente, efectul s-a dovedit a fi exact invers. Oamenii, chiar dacă ar dori să plătească, nu o pot face pentru că nu au cum să stea lunar la trei rânduri de cozi, nu ştiu să completeze formularele neavând cunoştinte juridico-contabile, ori pentru că, pur şi simplu li se pare imoral", se mai arată în documentul citat.

Mai mult, CRJ arată că OUG 58/2010 prevede că obligaţia declarării, calculului, reţinerii şi plăţii contribuţiilor revine plătitorului de venit, în situaţia unor venituri de natură profesională, altele decât cele salariale, iar normele metodologice, pe de altă parte, indică faptul că nu plătitorul de venit este cel care plăteşte aceste contribuţii, ci beneficiarul de venit, în funcţie de venitul net lunar realizat. Astfel, plătitorul de venit nu va avea de unde să ştie venitul net lunar realizat de beneficiarul de venit.

Totodată, în privinţa persoanei fizice autorizate (PFA), CRJ arată că noţiunea de şomaj nu există decât pentru relaţii de muncă, iar dacă nu doreşte să achite contribuţii la sănătate, urmează să plăteasca zilele de spitalizare.

"Este bine cunoscut faptul că jurnaliştii erau plătiţi atât în temeiul unui contract de muncă cât şi în temeiul unor contracte de drepturi de autor. Consecinţa ordonanţei de urgenţă, respectiv reconsiderarea unor activităţi independente ca şi activităţi dependente, era aceea că patronatele ar fi trebuit să renunţe la contractele de autor cu acele persoane care lucrau în mod permanent şi să treacă toate veniturile pe carte de muncă. Cineva şi-a băgat coada la Normele de aplicare şi a reieşit că activitatea desfăşurată în temeiul dreptului de autor nu poate fi considerată activitate dependentă, dar dacă are caracter repetitiv trebuie să fie plătite contribuţii individuale, dar nu mai mult de cinci salarii medii brute pe economie", au precizat reprezentanţii CRJ.

Aceştia au adăugat că patronatele vor încerca mutarea tuturor contractelor de muncă în contracte de drept de autor, pierzându-se astfel orice fel de protecţie dată de dreptul muncii, pentru că în acest caz cota de contribuţii este mult mai mică, fiind plafonată de acele cinci salarii medii brute pe economie.
Mediafax

×
Subiecte în articol: observator