x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cseke Attila: Banii din coplată rămân la furnizorul de servicii medicale

Cseke Attila: Banii din coplată rămân la furnizorul de servicii medicale

25 Mar 2010   •   00:00

Banii care vor fi încasaţi din coplată vor rămâne la dipoziţia furnizorului de servicii medicale, astfel că va putea creşte calitatea actului medical, a declarat ministrul Sănătăţii Cseke Attila, prezent la Adunarea Generală a Colegiului Medicilor din România.



"Coplata urmează doi paşi: primul - este vorba despre un proiect de lege care va fi analizat de către Parlament, iar al doilea vizează implementarea metodologiei de aprobare prin Contractul-cadru privind acordarea asistenţei medicale în 2010. Dacă va fi votată legea, atunci banii din coplată rămân la furnizorul de servicii medicale", a spus ministrul Sănătăţii, citat de Mediafax.

Coplata va creşte calitatea serviciilor medicale. Mai mult, sistemul oferă posibilitatea pacientului să primească informaţii despre banii care s-au strâns în sistem, a mai spus ministrul Sănătăţii.

Tot la şedinţa CMR, adresându-se celor prezenţi în sală, ministrul Sănătăţii a spus că nu poate promite minuni. "Nu vă pot promite minuni, mai ales în 2010. Nu am visat această funcţie, nu mi-am dorit-o în mod deosebit, dar îmi asum provocările Aş fi bucuros să vă promit ceva şi să împlinesc", a explicat Cseke Attila.

Contribuţia personală a cetăţenilor prin tichetele pentru sănătate nu va depăşi 600 lei pe an, adică românii vor plăti consultaţii, investigaţii, spitalizarea până adună bonuri în valoare de 600 lei. Peste această sumă, consultaţiile, analizele şi spitalizările vor fi gratuite.

În medicina primară, coplata pentru consultaţiile medicului de familie aferente serviciilor care nu sunt incluse în capitaţie sau care sunt plătite separat (imunizări, etc) va fi 5 lei, iar pentru vizitele la domiciliu în afara programului de lucru de 7 ore va fi de 15 lei. Consultaţia la medicul specialist din ambulatoriu va fi 10 lei, iar una la medicul specialist în afara programului de lucru 20 de lei.

De asemenea, consultaţia efectuată de serviciul de ambulanţă, doar în cazul când aceasta reprezintă solicitare de consultaţie la domiciliu, va fi 20 lei.

Pentru serviciile de recuperare în ambulatoriu, pentru proceduri de fizioterapie, kinetoterapie, masaj, coplata este de 50 lei pe cură, maxim 100 lei pe an, luându-se în calcul în medie 10 zile pentru o cură (două cure pe an).

Coplata pentru spitalizarea va fi de 10 lei, iar pentru spitalizarea continuă de 50 de lei. Pentru unele servicii paraclinice, de asemenea se va încasa coplată, astfel: analize de laborator – 1 leu pe test, radiologie şi explorări funcţionale - 5 lei, CT fără substanţă de contrast – 25 lei, iar CT cu substanţă de contrast - 50 lei, RMN fără substanţă de contrast - 100 lei, iar RMN cu substanţă de contrast - 200 lei, angiografie - 150 lei şi scintigrafie - 100 lei.

La stabilirea preţurilor pentru tichetele de sănătate au fost luate în considerare valori din ţări care au avut un parcurs similar României şi care au introdus mecanisme de plată suplimentară a serviciilor medicale, ca de exemplu Estonia, Croaţia. De asemenea, în definirea sistemului a fost urmat exemplul unor ţări din Europa de Vest care au experienţă în gestionarea contribuţiilor suplimentare, potrivit proiectului de act normativ.

×
Subiecte în articol: observator