Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a
decis, joi, la cererea ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu,
încetarea detaşării procurorului Adrian Dicu la conducerea
Penitenciarului Giurgiu.
Adrian Dicu are 39 de ani şi este procuror la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din 22 ianuarie 2007. El se afla la conducerea Penitenciarului Giurgiu din 15 martie 2007, el având un mandat de trei ani.
Cererea ministerială de încetare a detaşării procurorului Adrian Dicu survine scandalului în care acesta a fost implicat ca urmare a difuzării unor imagini în care apare, la o petrecere, îmbrăcat în zeghe şi încătuşat, însoţit de doi subordonaţi.
Potrivit articolului 58 din Legea 303/2004, detaşarea magistraţilor se dispune de către CSM, cu acordul scris al acestora, la solicitarea instituţiilor unde magistratul urmează a fi detaşat.
În conformitate cu dispoziţiile articolului 9 din Regulamentul privind transferul şi detaşarea magistraţilor, detaşarea poate înceta anterior duratei pentru care a fost dispusă, la cererea celui care a solicitat detaşarea ori a magistratului detaşat.
Un caz similar în care a o instituţie a solicitat încetarea detaşării unui procuror a fost cel al magistratului Marian Sîntion, ministrul de Interne cerând încetarea detaşării acestuia din funcţia de consilier ministerial.
Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) a cerut, marţi, CSM încetarea detaşării procurorului Adrian Dicu din funcţia de director al Penitenciarului Giurgiu - instituţie aflată în subordinea Ministerului Justiţiei -, pe care îl acuză de management necorespunzător şi abuz în funcţie, reclamând fapte comise în urmă cu mai bine de un an.
În urma unei solicitări MEDIAFAX, Biroul de presă al Consiliului Superior al Magistraturii a precizat că despre situaţia reclamată a aflat din mass-media şi că CSM va analiza activitatea magistratului "prin prisma activităţii acestuia de director al Penitenciarului Giurgiu".
Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) a dispus, în aceeaşi zi, Direcţiei Inspecţie Penitenciară să efectueze în Penitenciarul Giurgiu un control tematic, în toate sectoarele de activitate, urmând a fi informate Ministerul Justiţiei şi Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).
Potrivit federaţiei sindicale, în 14 decembrie 2007, cu ocazia organizării unei festivităţi cu personalul Penitenciarului Giurgiu - un "bal mascat", directorul unităţii, procurorul Adrian Dicu, a venit la penitenciar în jurul orei 21.00, unde i-a cerut unui agent care se afla în serviciu să îl însoţească la restaurantul unde avea loc petrecerea.
"Însoţit de agentul şef Dorobanţu Valentin, acesta a părăsit unitatea în jurul orei 22.00, iar la intrarea în restaurant, procurorul şi-a pus cătuşe la mâini şi, costumat în «deţinut», şi-a făcut intrarea în incinta restaurantului, susţinând o pantomimă decadentă în raport cu poziţia deţinută în cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor", precizează sursa citată.
Conducerea federaţiei sindicale îl acuză pe directorul Penitenciarului Giurgiu de abuz în serviciu, susţinând că acesta a încalcat grav prevederile legale în vigoare, "slăbind siguranţa unităţii prin scoaterea agenţilor din serviciu, deplasarea maşinii unităţii la restaurant, astfel putându-se produce evenimente negative faţă de care nu s-ar fi putut interveni în mod operativ şi în bune condiţii".
Federaţia sindicală susţine că în 7 iulie 2007, şeful Penitenciarului Giurgiu ar fi sunat la unitate, cerând să fie trimişi la un restaurant din centrul municipiului, unde participa ca invitat la nunta medicului penitenciarului, doi agenţi aflaţi de serviciu, pentru a "fura mireasa".
"Spre miezul nopţii, acesta a sunat la Penitenciarul Girgiu, unde a dispus executarea unei misiuni de la penitenciar la restaurant de către doi agenţi din cadrul grupei de intervenţie aflaţi în serviciu, echipaţi în ţinută de luptă, cu intenţia de a «fura mireasa». Aceştia s-au deplasat la localul din centrul oraşului, pentru a îndeplini dispoziţia primită", susţine conducerea federaţiei sindicale.
Totodată, federaţia sindicală arată că în 11 iulie 2008 ar fi avut loc un alt incident între conducerea instituţiei şi sindicate, legat de împărţirea primelor la Penitenciarul Giurgiu. Directorul Penitenciarului Giurgiu ar fi venit atunci, potrivit organizaţiei sindicale, la unitate, deşi era în concediu de odihnă, şi a "ilegal a ordonat alarmarea unităţii".
Mediafax
Citește pe Antena3.ro