Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a hotărât marţi suspendarea din funcţie a lui Emilian Eva, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi, ca urmare a trimiterii în judecată pentru săvârşirea mai multor infracţiuni.
"Hotărârea Secţiei a fost luată în temeiul dispoziţiilor art. 40 lit. j) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată cu modificările şi completările ulterioare şi art. 62 alin. (1) lit. a) şi alin. (2) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată cu modificările şi completările ulterioare", informează un comunicat al CSM remis marţi AGERPRES.
Emilian Eva a fost trimis în judecată marţi, în stare de arest preventiv, pentru luare de mită, spălare de bani, efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia în scopul obţinerii pentru sine de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite şi fals în declaraţii.
El a devenit cunoscut după ce a instrumentat dosarul privatizării ICA, în care Dan Voiculescu a fost condamnat la zece ani închisoare.
Potrivit anchetatorilor, în cursul lunilor mai - iunie 2014, perioadă în care o rudă a sa se afla internată în spital, Emilian Eva i-a solicitat unui medic să depună toate diligenţele profesionale "ca să fie bine pentru toată lumea", în sensul de a-i acorda tratamentul de specialitate persoanei internate.
"Ulterior acestei solicitări, în data de 16 iunie 2014, inculpatul Eva Emilian a dispus printr-o ordonanţă clasarea unei cauze penale, respectiv renunţarea la urmărirea penală faţă de medicul respectiv, cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită, înşelăciune, purtare abuzivă, fals intelectual, uz de fals. Soluţia a fost dispusă la un interval de patru zile de la data repartizării dosarului respectiv procurorului Eva Emilian", se arată într-un comunicat al DNA.
După soluţionarea favorabilă a acestei cauze, în intervalul august 2014 - ianuarie 2015, Emilian Eva a pretins şi primit de la medicul respectiv diverse bunuri şi foloase necuvenite drept contraprestaţie pentru soluţia favorabilă adoptată.
Potrivit sursei citate, în perioada respectivă, medicul i-a furnizat lui Emilian Eva diverse bunuri, sub forma unor opere de artă, evaluate la suma de 16.900 de euro (constând într-un număr de 13 picturi), sume de bani, sub forma unor pretinse împrumuturi, în cuantum de 3.900 de euro şi foloase necuvenite (sub forma unui comision de 13.000 de euro perceput de inculpat cu ocazia unei tranzacţii perfectate de martorul denunţător), toate în cuantum de 33.800 euro.
De asemenea, în perioada ianuarie-februarie 2015, beneficiind de ajutorul fiicei sale, Bianca Mădălina Eva, procurorul a obţinut de la Ministerul Culturii - Direcţia Judeţeană pentru Cultură Iaşi un certificat de export definitiv şi a trimis în Regatul Unit al Marii Britanii un număr de trei tablouri, spre a fi valorificate prin intermediul unei case de licitaţii, una dintre aceste picturi fiind pretinsă şi primită cu titlu de mită.
Procurorii DNA mai arată că în intervalul august 2014 - iunie 2015, Emilian Eva a achiziţionat, în vederea revânzării, şi a intermediat vânzarea, respectiv cumpărarea, percepând comisioane în urma tranzacţiilor intermediate pentru un număr de peste 200 de picturi, deşi calitatea de magistrat este incompatibilă cu efectuarea actelor de comerţ.
Din analiza declaraţiei de avere pe anul 2015, dată pe propria răspundere, a rezultat faptul că Emilian Eva a făcut în cuprinsul ei menţiuni necorespunzătoare adevărului care sunt în totală contradicţie cu situaţia de fapt descrisă mai sus, susţin procurorii.
În cauză, a fost dispusă măsura sechestrului asigurător asupra unui imobil şi asupra a 126 de tablouri ce aparţin inculpatului Emilian Eva.
Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.