x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator CSN Meridian: Mineritul aurifer trebuie susţinut fara rezerve

CSN Meridian: Mineritul aurifer trebuie susţinut fara rezerve

04 Oct 2011   •   16:34

Confederatia Sindicala Nationala Meridian (CSN Meridian) dezaproba initiativa grupului de europarlamentari care au criticat public printr-o adresa din data de 28 septembrie 2011 Comisia Europeana pe motivul sustinerii mineritului bazat pe tehnologia cianurii. "Initiativa europarlamentarilor a fost demarata de doamnele Daciana Sarbu si Renate Weber, a caror lupta contra dezvoltarii mineritului din Romania in general, si a proiectului Rosia Montana in special, este de notorietate.

"Motivul principal pentru care nu putem fi de acord cu politicienii europeni, cu europarlamentarii adica, este ca acestia nu sunt specialisti in minerit, nici in protectia mediului. Specialistii sunt la Comisia Europeana. Iar ei s-au pronuntat in multiple situatii in favoarea mineritului care foloseste cianura pentru separarea aurului, caci se stie ca Uniunea Europeana are cea mai dura legislatie cand vine vorba de utilizarea cianurii in minerit. Am spus-o si o repet: cianura e verificata si se foloseste de 100 de ani in industria miniera. Nu e alta tehnologie care sa fi dat rezultate mai bune si mai sigure decat cianura. E ca benzina – e toxica daca o bei ca atare, dar sigura daca e folosita in rezervor, in spatiu inchis'.

Legat de demersul europarlamentarilor de a critica pozitia Comisiei Europene, dl. Popescu adauga urmatoarele: "Europarlamentarii ar trebui mai degraba sa se gandeasca la cei care i-au ales si i-au trimis in Parlamentul European. Ei sunt cei care au nevoie de slujbe, iar pentru cei care provin din zone in mod traditional miniere este cu atat mai greu cu cat s-au inchis exploatarile respective lasandu-I fara nicio speranta de trai, nici macar la limita decentei. Eu le propun europarlamentarillor sa sustina mineritul si sa fie de partea cetatenilor, caci in perioada de recesiune economica grava prin care trecem nu sunt prea multe solutii de bunastare economica. Mineritul e printre putinele solutii functionale, o data ce s-au identificat investitorii care sa aduca banii pentru repornirea minelor inchise. Statul e suficient sa zica DA proiectelor miniere serioase, iar zonele miniere, precum cele din Muntii Apuseni si nu numai, in prezent puternic afectate de somaj si saracie, vor renaste'. Romania, ca si alte state ale Uniunii Europene, este bogata in resurse minerale, iar acest lucru reprezinta salvarea tarii pe timp de criza economica prelungita. Pozitia oficiala a Uniunii Europene, reafirmata recent prin adoptarea chiar de Parlamentul European a Strategiei privind Materiile Prime, este de a sprijini activitatile miniere, incat sa se asigure aprovizionarea sustenabila a Uniunii cu materii prime extrase pe teritoriul Uniunii', se arata intr-un comunicat al CSN Meridian.

×