"Dupa zeci de ani de plimbari prin Bucuresti, ne-am dat seama ca nu ne cunoastem aproape deloc Capitala. Din acest motiv, voluntarii Asociatiei Romane pentru Cultura va invita la o vizita in timp". Ghizii vor purta pasii curiosilor intr-un tur pietonal ce cuprinde un amplu tablou al vietii bucurestenilor din ultimele secole si povestile vii ale unor cladiri vechi din Capitala.
Asociatia Romana pentru Cultura, Educatie si Normalitate (ARCEN) a lansat luna trecuta, in fata Ateneului Roman, proiectul "Cu bastonul prin Bucuresti...". "Desfasurat sub sloganul «Descopera orasul pas cu pas», proiectul ARCEN cuprinde un tur-ghidat pietonal al Capitalei oferit gratuit bucurestenilor. Dorim sa le aratam bucurestenilor ca orasul in care locuiesc are un potential turistic cultural. Aceasta este o invitatie de a salva patrimoniul", declara presedintele ARCEN, Edmond Niculusca.
Voluntarii asociatiei vor sa demonstreze ca Bucurestiul poate concura cu alte capitale europene. Astfel, intr-o sambata calduroasa, "inarmati" cu palarii si apa rece, voluntarii ofera bucurestenilor si nu numai o alternativa de petrecere a timpului liber in mijlocul orasului. Pornim din fata Ateneului Roman (despre care aflam ca inainte aici era un teren pentru curse de cai), infiintat in 1881 si in care a functionat Parlamentul si inaintam pe Strada Episcopiei unde, daca al nostru calendar indica secolul al XVIII-lea, ne-am fi aflat la marginea Bucurestiului, deoarece aceasta delimita Capitala. Continuam promenada pe Str. C.A. Rosetti si ne oprim in fata Muzeului Theodor Aman al carui teren gazduia in trecut o casa cu acelasi nume, urmand a fi donata mai tarziu prin testament pentru a ajunge muzeu. Trecem pe langa Casa Paucescu despre care aflam ca a fost ambasada Austro-Ungara, apoi consulatul Ungariei la Bucuresti si a adapostit directia a V-a a securitatii. Ulterior, a fost mistuita de un incendiu.
In turul-ghidat pietonal ni se vorbeste si despre Str. I. Campineanu, Hotelul Continental, Palatul Telefoanelor, Teatrul Odeon, Casa Capsa, Cercul Militar National, Str. Lipscani si Banca Nationala a Romaniei. Turul dureaza doua ore, se parcurge pe traseul Ateneul Roman – Banca Nationala a Romaniei si se adreseaza celor care doresc sa stie mai mult despre Capitala Romaniei ale carei locuri batatorite de veacuri inca graiesc povesti celor care sunt dispusi sa le asculte. Proiectul se desfasoara sambata, incepand cu ora 11:00, si duminica, de la ora 18:00, pana pe 11 septembrie 2011.