“Partidele maghiare din Romania nu se pun de acord in privinta demiterii lui Traian Basescu la referendum. UDMR lasa decizia in mana alegatorilor, PPMT vorbeste de lacunele democratiei, in timp ce PCM se pozitioneaza de partea presedintelui suspendat', noteaza Nepszabadsag. Presedintele UDMR considera ca parerile in randul comunitatii maghiare sunt impartite in ceea ce priveste demiterea lui Traian Basescu la referendum: “Adeptii si adversarii presedintelui au o optiune clara in ceea ce priveste votul de la referendum. Consideram ca maghiarii din Transilvania sunt capabili sa decida rational in aceasta problema. Noi lasam decizia pe seama constiintei fiecaruia. Nu vom face campanie de nici o parte a baricadei', a declarat Kelemen Hunor.
Liderul PPMT (Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania) sustine ca evenimentele din tara nu sunt de fapt problemele interne ale partidelor politice, ci doar problemele unor indivizi din Romania.: “Un om integru nu poate vota decat impotriva tentativei social-liberalilor de acaparare a puterii in Romania. Noi nu trebuie sa sustinem sau sa ripostam la o anumita putere politica, ci sa respingem cu fermitate aceste practici inacceptabile. La referendumul din 29 iulie va fi vorba despre permisiunea poporului roman ca practicile din bucataria social-liberalilor sa fie sau nu institutionalizate. Daca poporul roman va vota in favoarea acestui demers, atunci putem vorbi despre o restaurare post-comunista si o izolare a Romaniei pe termen lung. Baietii destepti vor avea drapelul de partea lor, in timp ce oamenii care respecta legea o vor duce tot mai rau ', considera Toró T. Tibor.
Presedintele Partidului Civic Maghiar (PCM) si-a declarat sustinerea ferma fata de presedintele Traian Basescu. “Initiativele care au drept scop inlaturarea presedintelui pun sub semnul intrebarii statul de drept si democratia. Ma tem pentru comunitatea maghiara din Transilvania, ca trebuie sa traim intr-o astfel de Romanie. Faptul ca Traian Basescu si-a asumat un rol activ in adoptarea politicii de austeritate a dus la o scadere a popularitatii sale. Din punctul de vedere al demersurilor comunitatilor nationale nu exista un presedinte ideal, insa cel care urmeaza sa vina este mai rau decat cel care urmeaza sa plece. Chiar si micile aspecte negative ne indeamna sa nu sustinem inlaturarea presedintelui la referendum', a declarat Szasz Jeno. (deak.istvan@jurnalul.ro)