Cât e maşina, cât e maşina? Cinşpe mii la mâna a doua? Şi nu e-nscrisă? Scump, dom’le, scump! La noi, comerţul cu maşini se face direct în stradă, pentru că spaţiul public e cel mai ieftin... Oferta e pe toate drumurile. La propriu!
Vânzarea de maşini în plină stradă, ca la piaţă, face parte din peisajul cotidian al "satului cu miniştri", dar comercianţii nu mai au nici bunul-simţ să-şi ţină "marfa" pe spaţii private sau măcar închiriate. Cei mai mulţi încurcă circulaţia şi ocupă locurile de parcare cu maşini de vânzare. Şi nimeni nu-i deranjează deocamdată în sectoarele 1, 4, 5 şi 6. Mai greu le este în Sectorul 3, unde maşinile lăsate pe străzi, la-ntâmplare, se ridică de mai bine de un an, şi în Sectorul 2, unde ridicările au început în această toamnă.
SLALOM PRINTRE "TARABE"
Afacerea e foarte profitabilă: aduci maşina de peste graniţă, o propteşti pe o stradă sau pe un trotuar din Bucureşti, cu preţu-n geam – de vreo trei ori mai mare decât în ţara de provenienţă – şi aştepţi cumpărători. Nu trebuie să plăteşti locurile de parcare, taxe de expoziţie sau alte dări la stat. Celebrul târg de la Vitan s-a mutat de ceva vreme în Drumul Taberei, în Crângaşi şi prin alte câteva intersecţii, unde numărul maşinilor expuse spre vânzare creşte de la o zi la alta.
STRESAT DE PRIMĂRIE
La intersecţia 13 Septembrie cu Şoseaua Panduri trebuie să faci slalom printre maşinile de vânzare, fie că eşti şofer sau pieton. Vadul e bun, deci comercianţii şi-au întins marfa pe ambele părţi ale carosabilului, pe trotuare, pe spaţiile verzi şi în parcări. "De unde sunteţi, nu vă supăraţi? A, vreţi să vă luaţi maşină? M-am speriat, am crezut că aţi venit de la Primărie...", respira uşurat unul dintre proprietarii de maşini cu numere roşii expuse în intersecţie. "Bietu’ om" ne văzuse de sus, de la geam, şi era speriat de o eventuală amendă, cu toate că nu avusese niciodată probleme cu autorităţile. "Exponatele" nu pot fi ridicate oricum. Poliţia Rutieră nu ridică maşini parcate neregulamentar. Constantin Stroescu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Rutiere, ne-a explicat că Poliţia poate doar să penalizeze parcările neregulamentare atunci când le vede. Amenda este între 100 şi 150 de lei, cu 2 puncte penalizare pentru oprire şi între 150 şi 200 de lei, cu 3 puncte penalizare pentru staţionare în locuri nepermise. "În cazul celor ridicate, Poliţia Rutieră face doar procesul-verbal de constatare, iar taxele de ridicare şi de depozitare se plătesc la Administraţia Locală, prin firmele contractate de primării." Doar primăriile Sectoarelor 2 şi 3 ridică maşini, în virtutea unor hotărâri ale consiliilor locale în acest sens. După ridicare, proprietarii plătesc taxele: 200 de lei pe ridicare, încă 200 de lei pentru transport şi 150 de lei pe zi pentru depozitare. La mai mare!
ACCESORII DE SEZON
În toamna asta se poartă platforma şi la Sectorul 6! Nu este un accesoriu, ci e spaima proprietarilor de maşini expuse spre vânzare pe străzi şi pe trotuare, de la Tricodava până la Lujerului, din Militari până-n Crângaşi, şi în intersecţiile sectorului, încurcând circulaţia. Dacă moda de primăvară-vară 2008 a fost târgul de maşini adus în stradă, următorul sezon promite curăţenie generală şi amenzi usturătoare pentru comercianţi. "Din 3 noiembrie, Primăria Sectorului 6 va începe acţiunea de ridicare a maşinilor parcate neregulamentar pe drumurile publice din sector. În prima fază, acţiunea vizează în special maşinile scoase la vânzare pe domeniul public, cele parcate sau staţionate pe spaţiul verde, dar şi maşinile parcate neregulamentar, care împiedică fluxul circulaţiei pe bulevardele principale, considerate punctele fierbinţi ale traficului din sector. De asemenea, vor fi ridicate toate autovehiculele parcate în intersecţii şi cele care staţionează neregulamentar pe banda 1, banda de circulaţie a mijloacelor de transport în comun, constituind un obstacol pentru circulaţia publică", ne-a asigurat Daniel Istrate, directorul ADP 6.
NEBUNIE ÎN BĂNEASA
Ieri s-a circulat ca la balamuc în nordul Capitalei. De la Charles de Gaulle până la Băneasa a fost nebunie. S-a stat, ca de obicei, zeci de minute în trafic, iar înjurăturile şoferilor nu au întârziat să apară. Poliţia Rutieră motivează că haosul a fost provocat de şoferii care au venit la o expoziţie organizată la Romexpo şi şi-au parcat maşinile aiurea. Şmecherii au luat "atitudine", lăsându-şi maşina chiar pe linia de tramvai. Un şofer mai "inspirat", care conducea un Renault Clio cu numărul B-58-SZC, şi-a tras autovehiculul pe şinele de tramvai, pe Bdul Expoziţiei, blocând traficul şi aşa de calvar. "Isteţul" nostru a apărut ca o floare după circa 30 de minute, fără să aibă cel mai mic stres. Poliţişti, vă rugăm, luaţi atitudine! (Mara Răducanu)
Citește pe Antena3.ro