Tradiţia de a avea la Bobotează faimoasele cruci din gheaţă va fi respectată şi în acest an la Galaţi, prin grija angajaţilor de la depozitul frigorific al unei societăţi comerciale din apropierea oraşului.
Cele două cruci mari din gheaţă, care vor fi folosite la ceremonialul religios de Bobotează, sunt gata şi stau la rece, la -18 grade Celsius, în depozitul frigorific al societăţii comerciale care le confecţionează de şapte ani. Fiecare cruce din gheaţă are 1,50 metri înălţime, 80 de centimetri lăţime şi este formată din aproximativ 50 de litri de apă, puşi la congelat într-o formă metalică.
"48 de ore la minus 18 grade Celsius, acestea sunt condiţiile în care se realizează cele două cruci. Ca înălţime, au fiecare în jur de 1,50 metri. Le verificăm ca să nu lăsăm cumva să intre aer, ar putea pocni gheaţa, dar acum sunt bine, nu au prins aer. Chiar dacă vor fi temperaturi pozitive în ziua Bobotezei, crucile vor rezista", a declarat, sâmbătă, Gheorghe Popa, reprezentantul societăţii comerciale.
Crucile vor fi vor fi împodobite cu crenguţe de brad şi vor fi amplasate duminică, în ziua de Bobotează, pe Faleza Dunării, unde se va ţine slujba de sfinţire a apelor.
Potrivit preotului protopop Ionel-Eugen Buruiană, prin modelarea crucii de gheaţă, creştinii locului se pun în acord şi în armonie cu întreaga creaţie a lui Dumnezeu, însă lipsa gerului care să îngheţe apa este suplinită de ani buni de depozitului frigorific.
"Pe vremuri, când Dunărea era îngheţată, oamenii locului tăiau crucea din gheaţa care se forma pe Dunăre, pe râurile sau pârâurile cu care se învecinau, astfel aducând recunoştinţă şi închinare lui Dumnezeu, prin cinstirea Sfintei Cruci. Pentru că, în ultimii ani, gerul Bobotezei nu prea îşi mai face simţită prezenţa în perioada premergătoare sărbătorii Botezului Domnului, s-a apelat la această soluţie de a confecţiona crucea de gheaţă într-o fabrică", a declarat Buruiană.
AGERPRES