Om fără locuinţă „arestat la domiciliu” este o realitate în România, conform noului Cod Penal şi hotărârilor judecătoreşti. Un hoţ fără locuinţă, arestat la domiciliu pe 29 decembrie, nu poate fi ţinut în arest, nici după ce a fost prins încă o dată la furat.
Instanţa a răspuns deja Poliţiei, că se menţine măsura arestului la domiciliu pentru un infractor, deşi la verificare s-a constatat că el nu respectă prevederile legale, nu a fost găsit la adresa declarată, pentru că nu locuieşte acolo, şi nici la cea din buletin, deci nu are locuinţă. Mai mult, a fost prins luni, 4 ianuarie, cu obiecte pe care nu le-a putut justifica.
Poliţiştii nu-l pot reţine, nu-l pot aresta preventiv şi nici măcar nu-l pot obliga să stea într-un centru pentru persoane fără adăpost. Nu-l pot reţine nici măcar pentru obiectele pe care le avea asupra lui când a fost prins a doua oară, pentru că nu există o plângere a păgubitului.
„Singurul lucru pe care îl poate face Poliţia, conform legii, în acest caz, este să sesizeze instanţa de judecată şi să aştepte o hotărâre. Doar dacă de acum primim o plângere din care să reiasă că butelia şi aeroterma găsite asupra lui au fost furate, mergem direct cu propunere de arestare preventivă, având în vedere faptul că deja nu a respectat obligaţiile pentru arestul la domiciliu”, a explicat, pentru Jurnalul Naţional, Bogdan Ghebaur, purtător de cuvânt al Poliţiei Capitalei.
Inculpatul este cazat acum la centrul Sf. Ioan, pentru persoane fără adăpost, dar nici acolo nu poate fi ţinut împotriva voinţei lui, pentru că ar fi un abuz din partea Poliţiei sau a centrului. Conform noului Cod Penal, orice „homeless” ar putea fi arestat la un domiciliu fictiv.
Şi un criminal minor, fără locuinţă, din Bistriţa ar putea beneficia în curând de noile prevederi ale Codului Penal. Minorii nu pot primi mai mult decât arest la domiciliu până la hotărârea definitivă a instanţei.