x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cum a ajuns fosta fabrică de încălţăminte Pionierul afacere pentru rechinii imobiliari

Cum a ajuns fosta fabrică de încălţăminte Pionierul afacere pentru rechinii imobiliari

30 Noi 2015   •   11:05
Cum a ajuns fosta fabrică de încălţăminte Pionierul afacere pentru rechinii imobiliari
Sursa foto: Foto: Victor Stroe

SC Pionierul SA, de la fabrică de încălţăminte la afaceri imobiliare. Istoricul unei clădiri în care a avut loc una dintre cele mai mari tragedii din România în ultimii 25 de ani - incendiul de la clubul Colectiv, aflat în incinta firmei Pionierul.

Societatea Comercială Pionierul funcţionează în Str. Tăbăcarilor 7, sectorul 4, Bucureşti, iar acţionarii săi sunt, conform datelor furnizate AGERPRES de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, Cretan Impex 2000 SRL, cu o participaţie de 0,0648%, GMT Privacom, 0,3677%, Teamset Consultants Ltd, Cipru, - 91,5849%, Asociaţia Persoanelor Fizice - 7,9826%. Capitalul social al companiei se ridică la 3,034 milioane lei.

Anul trecut, SC Pionierul SA a înregistrat o cifră de afaceri de 1,208 milioane lei (269.529 euro) şi o pierdere de 129.811 lei (28.962 euro). Sunt 12 salariaţi, potrivit datelor publicate de risco.ro.

Urmaşă a unei cunoscute fabrici de încălţăminte, înfiinţată pe la începutul secolului trecut, Societatea Comercială Pionierul SA a luat naştere în decembrie 1990, în baza Legii 15/1990, având un capital social iniţial de 120 milioane lei.

Pe 23 aprilie 1993, printr-un Ordin al Agenţiei Naţionale de Privatizare, 30% din capitalul social al SC Pionierul SA a fost arondat Fondului Proprietăţii Private V Oltenia.

Conform Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului, Fabrica de încălţăminte Pionierul a fost privatizată în 1994, cumpărător fiind Asociaţia "Pionierul Programul Acţiunilor Salariaţilor". Au fost vândute 249.425 acţiuni, reprezentând 75% din capitalul social.

La începutul anului 2007, în acţionariatul societăţii a intrat omul de afaceri israelian Gideon Zelivansky, ca preşedinte al Consiliului de Administraţie, cumpărând acţiuni de la foşti salariaţi. Ulterior, compania şi-a extins domeniul de activitate la dezvoltare imobiliară, prin cumpărarea şi vânzarea de terenuri şi, în perioada următoare, renunţă definitiv la fabricarea de încălţăminte. Zelivansky ajunge uşor-uşor să deţină 91% din acţiunile companiei.

Mostafa Gozal, unul dintre foştii acţionari de la care Zelivansky cumpărase 27,5% din Pionierul, îi face o plângere pentru că nu şi-a primit integral banii. ANAF şi DNA încep investigaţiile la fosta fabrică şi în firmele implicate.

În 22 mai 2012, prin Ordonanţă emisă de Ministerul Public, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi justiţie, Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie, s-a dispus instituirea sechestrului asigurător, în vederea recuperării unui prejudiciu în valoare de 7,213 milioane lei, asupra unui număr de 1.111.740 acţiuni deţinute de Teamset Consultants LTD la Pionierul SA, reprezentând 2,78 milioane lei, respectiv 91,5849% din capitalul social în valoare de 3,034 milioane lei.

În iunie 2013, procurorii anticorupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor Zelivansky Gideon, administrator al S.C. Z.G. Proiect Solid Developer SRL, acţionar al Teamset Consultants LTD şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al S.C. Pionierul S.A., la data faptelor, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune şi evaziune fiscală, ambele în formă continuată, Z.G. Proiect Solid Developer SRL - în sarcina căreia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune şi evaziune fiscală continuată şi Teamset Consultants LTD - pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la înşelăciune şi complicitate la evaziune fiscală, ambele în formă continuată.

Conform rechizitoriului, la finele anului 2006, inculpatul Zelivansky Gideon a decis să achiziţioneze, în scopul revânzării, imobilul format din terenul în suprafaţă de 15.681 mp şi construcţii cu o suprafaţă de 10.932 mp, situat în Bucureşti, zona Unirii - Timpuri Noi, aparţinând S.C. Pionierul SA, imobil a cărui valoare era de 15,681 milioane euro.

În acel moment, SC Pionierul SA avea ca obiect de activitate confecţionarea unor articole de încălţăminte, un capital social în valoare de 890.802,5 lei şi un număr de 356.321 acţiuni nominative în valoare de 2,5 lei.

Cumpărarea directă a terenului de la societate ar fi fost prea costisitoare şi ar fi presupus ca inculpatul să dispună de suma de bani necesară achiziţionării terenului, aproximativ 15,5 milioane de euro.

Cum inculpatul Zelivansky Gideon nu deţinea aceşti bani, a pus la punct o inginerie financiară prin care, prin intermediul societăţii înfiinţate, Z.G. Proiect Solid Developer SRL, cumpăra acţiuni la S.C. Pionierul S.A., iar după achiziţionarea pachetului majoritar de acţiuni ar fi deţinut controlul societăţii şi ar fi diminuat prin majorare de capital participaţia celorlalţi acţionari minoritari, astfel încât putea decide singur vânzarea terenului.

În acest context, era esenţial pentru planul inculpatului achiziţionarea pachetului de acţiuni de la un om de afaceri (parte vătămată), Mostafa Gozal, reprezentând 27,5% din capitalul social.

Întrucât inculpata Z.G. Proiect Solid Developer S.R.L. nu derula nicio activitate, sumele necesare achiziţionării acţiunilor aparţinând S.C. Pionierul S.A. au fost puse la dispoziţia societăţii de către inculpatul Zelivansky Gideon indirect, prin inculpata Teamset Consultants LTD Cipru, care, în perioada decembrie 2006 - iulie 2008, a încheiat 12 contracte de împrumut cu Z.G. Proiect Solid Developer S.R.L.

În concret, în datele de 17 noiembrie 2008 şi 22 decembrie 2008, inculpatul Zelivansky Gideon, prin intermediul celor două societăţi comerciale pe care le administra, a indus în eroare un om de afaceri (partea vătămată) cu ocazia executării unui contract de garanţie mobiliară având ca obiect cesiunea unor acţiuni ale S.C. Pionierul S.A., cauzându-i acestuia din urmă un prejudiciu în valoare de 2,5 milioane euro.

În cursul anului 2008, inculpatul Zelivansky Gideon, în calităţile menţionate mai sus, a omis în parte să evidenţieze, în actele contabile ori în alte documente legale, veniturile realizate în urma încheierii actului de adjudecare şi luare în posesie, încheiat între S.C. Z.G. Proiect Solid Developer S.R.L. şi Teamset Consultants LTD, în scopul sustragerii de la obligaţiile fiscale în valoare de peste 2,575 milioane lei.

În cauză, procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra pachetului de acţiuni pe care inculpatul Zelivansky Gideon îl deţinea la S.C. Pionierul S.A.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti, cu propunerea de a se menţine măsurile asiguratorii dispuse în cauză.

Potrivit unei decizii a Tribunalului Bucureşti din octombrie 2014, Zelivansky Gideon a fost condamnat la 10 ani de închisoare cu executare pentru infracţiunea de înşelăciune sub formă continuată şi interzicerea drepturilor de a desfăşura activitatea de administrator al unei societăţi comerciale timp de trei ani de la executarea, sau considerarea ca executată, a pedepsei de 10 ani de închisoare.

De asemenea, SC ZG Proiect Solid Developer a fost condamnată la plata unei amenzi de 250.000 lei pentru infracţiunea de înşelăciune în formă continuată, o amendă similară fiind aplicată şi Teamset Consultants LTD, pentru complicitate la înşelăciune în formă continuată.

Zelivansky Gideon şi Teamset sunt obligaţi, în solidar cu ZG Proiect Solid Developer, la plata sumei de 2,12 milioane euro cu titlul de despăgubiri civile către Gozal Mostafa.

În plus, instanţa a admis în parte acţiunea civilă formulată de statul român, prin ANAF, şi a dispus obligarea în solidar a celor trei inculpaţi la plata a 2,575 milioane lei cu titlu de despăgubiri civile (impozit pe profit).

Inculpaţii au făcut apel la această sentinţă, iar în data de 26 noiembrie 2015, Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat definitiv pe Zelivansky Gideon la 6 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune şi la interzicerea, timp de patru ani, a drepturilor de a desfăşura activitatea de administrator al unei societăţi comerciale.

De asemenea, instanţa a dispus ca Zelivansky Gideon să plătească în solidar cu SC Z.G. Proiect Solid Developer SRL şi Teamset Consultants LTD către partea civilă Gozal Mostafa suma de 2.129.010 euro.

Sechestrul asigurator este menţinut.

Pe 22 iunie 2015, Tribunalul Bucureşti a admis cererea debitorului SC Pionierul SA, privind intrarea în insolvenţă, fiind desemnat ca administrator judiciar provizoriu C.I.I Dura Sergiu Ionica.

×