x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cum câștigă un hacker din Râmnicu Vâlcea 100.000 de dolari pe săptămână

Cum câștigă un hacker din Râmnicu Vâlcea 100.000 de dolari pe săptămână

08 Ian 2013   •   15:13
 Cum câștigă un hacker din Râmnicu Vâlcea 100.000 de dolari pe săptămână
Sursa foto: Thinkstock
Hackerii români au sustras, anul trecut, un miliard de dolari din conturi americane, susține fostul ambasador american la București, Mark Gitenstein, citat de Le Monde. Conform publicației franceze, cifra nu pare a fi exagerată. Dimpotrivă.
Le Monde a realizat o investigație pe acest subiect, focalizându-se pe cartierul Ostroveni, din Râmnicu Vâlcea, pe care îl numește „Centrul mondial al criminalității informatice”.
„Mașini luxoase sunt parcate în jurul blocurilor prost construite în anii dictaturii. La volan, tineri de 20-30 de ani fac tapaj de opulența în care trăiesc și care contrastează cu împrejurimile sărăcăcioase. Bine ați venit în Hackerville – centrul global al hackerilor, capitala pirateriei online! Cumpărători pe internet din Franța, Marea Britanie, Germania, Italia și, în special, America, au devenit victime ale rețelei de hackeri români”, scrie Le Monde.
Cum este cazul cu orice rețea infracțională, și hackerii se protejează prin omerta – legea tăcerii. Dar, Le Monde a reușit să „stoarcă” unele informații de la un hacker care a fost de acord să vorbească, sub rezerva anonimatului. „Cel mai ușor e cu americanii. Băieții ăștia își cumpără și pâinea pe internet. Uneori înțep câte patru-cinci fraieri pe săptămână, prada fiind de câteva zeci de mii sau chiar sute de mii de dolari. Vindem produse fictive, clonăm site-uri de vânzări online și furăm date de card de credit. Pe urmă, ne folosim de «catâri financiari», a căror singură sarcină este să scoată banii care ajung în conturi din Europa și să ni-i trimită prin Western Union, după ce își rețin partea de 30%”, spune hackerul. Afirmațiile sale sunt susținute de explozia centrelor Western Union din Râmnicu-Vâlcea.
Puterea hackerilor români constă în faptul că, spre deosebire de cei din alte țări, lucrează în echipă, constată Le Monde. Fenomenul a început în 1996 și, până în anul 2003, când România a adoptat o lege împotriva criminalității informatice, hackerii au operat nestingheriți. Anul trecut, 500 de hackeri români au fost arestați și mulți au fost deferiți Justiției. Dar aceștia „sunt plevușca”, reiese din spusele hacker-ului intervievat de Le Monde. „Peștii cei mari s-au ascuns prin SUA, Marea Britanie, Franța sau Elveția. Sunt niște fantome foarte bogate și nedepistabile. Nu cred că pot fi prinși vreodată”.

×