Comunitatea virtuală www.politisti.ro promovează un proiect de lege care îşi propune schimbarea denumirii de “Poliţie Locală”, respectiv “poliţist local" cu cea de “Garda Publică”, respectiv “gardian public”, prin modificarea şi completarea Legii nr. 155/12 iulie 2010 a Poliţiei Locale.
“Apariţia Poliţiei Locale a generat o serie de confuzii în rândul cetăţenilor, diminuând considerabil eficienţa acţiunilor Poliţiei Române, cât şi a acestei instituţii aflată sub coordonarea primăriilor şi favorizând permanent apariţia şi săvârşirea unor abuzuri din partea unor angajaţi ai Poliţiei Locale, care se folosesc de confuzia apărută în rândul cetăţenilor”, se apreciază în expunerea de motive a proiectului legislativ.
Aceeaşi pălărie, altă Mărie
“Pentru cetăţeanul obişnuit, “Poliţie Locală” sau “Poliţia Română” reprezintă doar autorităţi ale statului, diferenţa dintre atribuţiile acestora fiind neclare chiar şi pentru o parte dintre specialişti”, se mai precizează în expunere. “De asemenea, precizăm că în prezent a devenit o practică comună şi de notorietate faptul că majoritatea angajaţilor din cadrul Poliţiei Locale folosesc articole din uniforma Poliţiei Române, autoturisme cu inscripţii şi semnale speciale de avertizare identice cu cele ale poliţiei, întreţinând şi alimentând confuzia cetăţenilor.
Considerăm că denumirea "Poliţie” trebuie să rămână exclusiv pentru Poliţia Română, iar Poliţia Locală să capete o altă denumire, cea propusă în proiectul de lege fiind de "Garda Publică”. (...) Totodată termenul de “gardă” raportat la sensul dat acestuia în dicţionarul explicativ al limbii române pune în evidenţă prerogativele de paza bunurilor şi de apărare a ordinii publice limitate, numai la acordarea de sprijin structurilor cu competenţe exclusive în acest domeniu, atribute ce suplinesc cu exactitate competenţele special conferite actualei “Poliţii Locale” şi se diferenţiază foarte clar de competenţele Poliţiei Române, instituţie care nu are competenţe în privinţa pazei bunurilor.
Trebuie amintit că instituţia gardienilor publici a existat şi funcţionat în perioada interbelică, dar a fost desfiinţată şi transformată în “Paza contractuală" odată cu instalarea regimului comunist, iar poliţia comunitară s-a înfiinţat pe structura gardienilor publici cu aceleaşi atribuţii pe care le aveau gardieni publici din perioada interbelică, dar şi gardienii publici reînfiinţaţi în anul 1993”.