Povestea este fabuloasa.
Un angajat al Ambasadei Romaniei din Abuja (Nigeria) a imprumutat, in septembrie 2009, un milion de naire nigeriene (aproximativ 4.550 de euro) de la un camatar nigerian, semnand un contract in care scrie, negru pe alb, ca, in cazul nereturnarii imprumutului la termen, creditorul poate lua toate masurile 'legale sau ilegale', pentru a-si recupera banii. Drept gaj la contractarea imprumutului, angajatul ambasadei - intendentul sofer Eduard Mavrodin din Oltenita - si-a lasat pasaportul.
Dupa doar 4 zile de la contractarea imprumutului, pe 20 septembrie 1999, Mavrodin solicita 'eliberarea unui titlu de calatorie in vederea intoarcerii in Romania, motivul invocat fiind pierderea pasaportul de serviciu in imprejurari necunoscute'. In aceeasi zi, omul primeste titlul de calatorie.
Suma imprumutata trebuia achitata, in transe lunare egale, pana la data de 16 decembrie 2009, plus o dobanda lunara de 150.000 de naire (681 de euro).
Cum, la data scadenta, camatarul nu primise niciun ban, s-a adresat cu o plangere scrisa Ambasadei Romaniei. Cum nu a primit niciun raspuns, si-a angajat un avocat. La notificarea avocatului, Marian Parjol, ambasadorul de la acea data (actualmente, consul general al Romaniei la New York) a recuperat pasaportul lui Mavrodin, sub pretextul ca documentul este necesar demersurilor pentru returnarea imprumutului. Cel putin, asa a declarat camatarul publicatiei nigeriene Daily Sun. Dupa recuperarea pasaportului, Ambasada Romaniei nu a mai dat vreun semn de viata la intampinarile camatarului si ale avocatului acestuia.
Asa a ajuns camatarul sa se adreseze mass-mediei, precizand ca, daca nici asa nu va sensibiliza autoritatile romane, va picheta Ambasada Romaniei la Abuja impreuna cu toate rudele si prietenii sai.
Pana una-alta, suma de returnat a crescut de peste 7 ori, ajungand la 7,6 milioane de naire (34.500 euro).
La solicitarea Jurnalului National, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizeaza ca, la data de 12 mai 2010, dupa descoperirea faptului ca Mavrodin a mintit in privinta pierderii pasaportului, a fost sesizat Parchetul de pe langa Judecatoria Oltenita, pentru infractiunea de fals in declaratii.
La data de 4 aprilie 2011, Parchetul a dispus neinceperea urmaririi penale impotriva lui Mavrodin, considerandu-se ca 'exista dubii cu privire la existenta faptei'.
MAE a formulat plangere impotriva acestei rezolutii, dar si plangerea a fost respinsa. 'In ceea ce priveste imprumutul, se constata ca fapta este de competenta instantelor civile', conchide comunicatul MAE.
In ceea ce priveste implicarea ambasadorului Marian Parjol in acest caz, atat MAE, cat si dl. Parjol (caruia i-am scris pe adresa oficiala a Consulatului din New York) pastreaza tacerea.
Un domn pe nume Eduard Mavrodin din Oltenita a infiintat, anul acesta, o firma de transporturi rutiere de marfuri – Edumav Trans International. La numerele de telefon de contact nu raspunde nimeni.