x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cum îşi dau foc românii. Topul celor mai întâlnite cauze de incendiu

Cum îşi dau foc românii. Topul celor mai întâlnite cauze de incendiu

de Dan Radu    |    05 Noi 2011   •   08:15
Cum îşi dau foc românii. Topul celor mai întâlnite cauze de incendiu

Fumatul si obiceiul de a improviza, mai ales cand vine vorba de instalatii electrice sunt doua obiceiuri din cauza caroroa romanii se ard. La propriu.

In perioada 1 noiembrie 2009 - 1 noiembrie 2010, numai in Bucuresti au izbucnit 399 de incendii cauzate de tigari lasate aprinse langa materiale combustibile. Alte 637 de incendii au fost cauzate de instalatii electrice improvizate sau suprasolicitate.

In prima jumatate a acestui an, in Bucuresti, 274 de incendii au fost cauzate de tigari uitate aprinse, alte 291 de incendii fiind cauzate de instalatiile electrice improvizate.

Locotenent Colonel Valentin Foalea, seful Serviciului pentru Prevenirea Incendiilor din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta a Municipiului Bucuresti, spune ca, mai ales odata cu venirea frigului, pericolul de incendiu creste.

"Multi romani apeleaza la diverse mijloace de incalzire improvizate, cum ar fi resourile facute din asa zisele BCA-uri. Iau o caramida de BCA, sapa in ea, introduc o rezistenta pe care o serpuiesc in acel BCA si o leaga la un conductor electric, care de multe ori nici ala nu are stecher, ca sa il bage in priza in mod corespunzator. De multe ori, nici macar instalatia electrica din care se alimenteaza nu e foarte sigura. Asa incep incendiile", spune Valentin Foalea.

"In general, vorbim de oameni care sunt putin interesati de ceea ce se intampla in jurul lor. Ei zic: dom'le, eu de 20 de ani fac asta, lasa ca nu s-o intampla tocmai acum, stiu eu ce fac. Sunt oameni care nu sunt interesati de informatiile care mai apar, de avertismentele care mai sunt facute pe diferite canale. Si ele apar, uite, au ars nu stiu cati copii intr-un incendiu, insa ei zic, lasa, la mine nu o sa se intample. Pana se intampla".

Cum se previne un incendiu

Cele mai multe incendii au loc in locuinte. In perioada 1 noiembrie 2009 - 1 noiembrie 2010, 37% din totalul incendiilor, adica 728 de cazuri, au survenit in locuinte.

Valentin Foalea spune ca aceste incendii ar putea fi prevenite daca oamenii ar verifica periodic instalatiile de incalzire, o sursa frecventa a incendiilor.

"In general oamenii nu apeleaza la persoane autorizate nici pentru curatarea cosurilor, nici la verificarea lor, nici la executia instalatiilor electrice ori la verificarea sau reparatia lor. La fel si cu sistemele de incalzire locala, sobele. In unele cazuri nici in ceea ce priveste sistemele de incalzire centrale, centralele de apartament, de bloc", spune Valentin Foalea.

"Ca masuri cu caracter general, n-ar trebui sa se foloseasca instalatii deteriorate, mijloace de incalzire cu improvizatii sau supraalimentate cu combustibil, sa nu se foloseasca combustibil lichid la alimentarea flacarii deschise. Aici mai sunt cazuri, ai soba, mai ard acolo cativa taciuni care mocnesc si arunci benzina peste ei ca sa faci focul mai mare. Atunci flacara rabufneste si asa incep incendiile", spune Valentin Foalea.

Un alt pericol este cel al intoxicarii cu fum. "Se recomanda odata la doua luni curatarea cosurilor, in special la sobele alimentate cu combustibil solid - lemne sau carbuni. La cele alimentate cu gaz nu se depune atata funingine, insa gazul este periculos daca scapa in camera. Gazul se acumuleaza pana la limita inferioara de explozie, iar omul vine, aprinde lumina, sau intra cu tigara si bubuie".

Pericolul sarbatorilor

Valentin Foalea spune ca in perioada sarbatorilor, in continuare exista pericolul artificiilor si al petardelor.

"La artificii si petarde s-a intrat deja in domeniul penalului si vanzatorii s-au mai speriat putin. Nu au mai fost atat de multe cazuri ca anii trecuti, dar ele exista in continuare. Oamenii ar trebui sa stie ca este interzisa nu doar comercializarea lor, dar si utilizarea. Pot fi folosite numai materialele foarte slabe - acele stelute, atat".

In topul cauzelor de incendiu, cele puse de o mana criminala sunt inca destul de putine - 6%. Alte incendii atipice au fost cauzate de scantei mecanice, explozie, frecare sau radiatia solara. Au fost si doua cazuri de incendii cauzate de trasnet, anul acesta.

×