Crucea Roşie a deschis azi Banca de Alimente. Adică un depozit în care se vor strânge alimente neperisabile pentru cei săraci. Şi flămânzi.
Conferinţa de presă care anunţa iniţiativa a avut loc într-un depozit "strategic" al Ministerului Sănătăţii, aflat în buricul târgului, dar destul de bine dosit. Momentan depozitul e gol de alimente, dar plin de piariste gureşe care răspund la telefon în loc de "Alo" cu prenumele. Pe masa invitaţilor sunt sticle de apă plată şi minerală scumpe, iar participanţii sunt primiţi cu multe cutiuţe şi sacoşele: cutiuţe gri, cutiuţe negre, cutiuţe cubice, cutiuţe paralelipipedice.
BANCA DE ALIMENTE PENTRU JUMĂTATE DE ŢARĂ SĂRACĂ
Preşedinta Crucii Roşii România, Mihaela Geoană, prezintă statistici îngrijorătoare de pe un slide cu greşeli de ortografie, "crează" în loc de "creează", şi fără diacritice. Le-o fi fost foame şi celor care au realizat slide-ul. În Bucureşti aproximativ 200 000 de persoane suferă de foame, iar în ţară aproape 40% din populaţie e săracă.
"Hrăneşte un vis, o lume fără foame!", e sloganul campaniei ce va beneficia de promovarea TVR-ului pe 26 septembrie într-o emisiune prezentată de Iuliana Tudor. "În contextul crizei economice şi a creşterii preţurilor produselor alimentare "Banca de Alimente" e o soluţie imediată de ajutor", a precizat preşedinta Crucii Roşii, adăugând că proiectul va fi implementat în Arad, Brăila, Braşov, Buzău, Bucureşti, Cluj, Constanţa, Focşani, Iaşi, Oradea, Piteşti, Sibiu, Suceava.
ÎNTÂI JUPUIM, APOI SALVĂM
Primii care au sărit în ajutorul acestei iniţiative au fost tocmai cei care au crescut nesimţit de mult preţurile la alimente: două lanţuri de supermarketuri ce vor eticheta nişte produse în aşa fel încât cumpărătorului să-i sară în ochi şi să cumpere în plus pentru depozit ba o sticlă de ulei, ba o pungă de făină.
"Foamea e un motiv ce uneşte şi cei mai aprigi duşmani", a punctat şi reprezentantul unei bănci, zâmbind şăgalnic către directoarea de comunicare de la o bancă concurentă. Nimic mai corect. Numai că nu foamea celor sărmani. "Românul la greu ajută", a întors-o elegant reprezentanta celeilalte bănci, convinsă de succesul proiectului.
Aşa cum unele corporaţii, mari poluatoare, sunt apucate de "responsabilităţi corporatiste" şi organizează tot felul de acţiuni de protejare şi salvare a mediului, tot aşa cei care aduc produse de import, extrem de insipide şi de scumpe, salvează acum lumea din foame.
AJUTOR ÎN ALIMENTE, BANI ŞI SMS-URI
După salamalek-urile reciproce şi sentimentele înalte exprimate prin noţiuni ca "bine", "comunitate", "ajutor reciproc", "omenie" s-a trecut la lucruri mai concrete: prima donaţie în "bancă" e făcută de o firmă ce a oferit alimente în valoare de 10 000 de euro.
După data de 26 septembrie, când alimentele etichetate pentru "Banca de alimente" vor apărea în magazinele celor doi parteneri, oamenii vor putea dona tot acolo şi bani în urne speciale. Iar dacă vor rări drumurile la supermarket, doar e criză, au posibilitatea să trimită un SMS de 2 euro la numărul unic 877 în reţelele Orange, Vodafone şi Cosmote. Ce înseamnă solidaritatea în faţa foamei! Cunosc cazuri ale unor oameni bolnavi care s-au chinuit luni bune pentru a obţine un număr unic în două reţele de telefonie mobile pentru a obţine donaţii în scopul tratamentului. N-au reuşit.
Reprezentanţii Crucii Roşii au precizat că acest program nu se va suprapune pe cel al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) care oferă alimente persoanelor sărace din fonduri europene. "Din câte ştiu, programul APIA se adresează persoanelor din mediul rural. Noi vom începe cu oamenii săraci din 13 oraşe din ţară, distribuţia alimentelor făcăndu-se pe baza unor liste realizate de DGASPC-uri în urma unor anchete sociale", a precizat Geoană.