x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cum pregătea adjunctul şefului Inspectoratului Şcolar Arad fraudarea BAC-ului: "Tre' să schimb semnu’ că deja-l ştiu prea mulţi"

Cum pregătea adjunctul şefului Inspectoratului Şcolar Arad fraudarea BAC-ului: "Tre' să schimb semnu’ că deja-l ştiu prea mulţi"

01 Iul 2014   •   09:18
Cum pregătea adjunctul şefului Inspectoratului Şcolar Arad fraudarea BAC-ului: "Tre' să schimb semnu’ că deja-l ştiu prea mulţi"

Planul de fraudare a examenului de bacalaureat a fost pus cu grijă la punct de către cei implicaţi şi nu a fost pentru prima dată, reiese din referatul prin care s-a propus, ieri, arestarea preventivă a inspectorului şcolar general adjunct al IŞJ Arad, Mihai Spânu, care, aseară, a fost arestat la domiciliu de către Tribunalul Arad, scrie pressalert.ro.

Cea care se ocupa de racolarea "clienţilor" era profesoara Lavinia Biţ. Aceasta, la o întâlnire cu investigatorul sub acoperire cu care a negociat asigurarea notelor de trecere la examene, a explicat că este mai dificil la limba română decât la matematică.

"Nu pot să vă promit româna, că acolo-i buba. Că la matematică mai scrie profesorul…", a susţinut aceasta , explicând că pentru identificarea lucrării când este corectată "trebuie nişte semne şi acolo. Că mie-mi spune profesorul duminică seara. Şi atunci io tre’ să-l chem pe copil să-i dau semnu’ … trebuie semn, să se afle lucrarea, să dea preşedintele".

Spânu i-a spus şi pe cine s-ar baza pentru fraudarea examenelor de la bacalaureat: "la Arte … aia zic … că tră’ să văd aicea, îmi găsesc … ori cu Stoenescu, cu Anca …nu ştii? Directoarea de la Agricol. … păi da, io mă duc în seara asta să rezolv. Îi dau tăt, semnu’, tăt şi nu mă … flendur pe acolo … stai să vedem: la Textil îi Lupei, Lupei îi preşedintă … aicea la Textil discut, am cu cine. Îs mai mulţi aicea. … Da. Şi aicea la Peda, iară am cu cine".

Din discuţie a reieşit că nu era pentru prima oară când se ocupă de astfel de lucruri, explicându-i despre modul în care trebuie aplicate semnele distinctive pe lucrări “no, fii atentă aicea! Asta-i foaia de examen. Da? Că tre' să schimb semnu’ faţă de anu’ trecut, că deja-l ştiu prea mulţi acela. Pagina a treia sus”. 

Mihai Spânu a fost prezentat luni seară în faţa unei instanţe de judecată a Tribunalului Arad, procurorii propunând ca cercetările să continue cu inculpatul în stare de arest preventiv pentru pentru următoarele 30 de zile. Magistraţii au manifestat clemenţă şi au emis pe numele lui Spânu mandat de arest la domiciliu pentru 30 de zile.

În cursul zilei de luni, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a anunţat că inspectorul şcolar general adjunct al ISJ Arad, Mihai Spânu, reţinut după ce ar fi luat mită la bacalaureat, a fost eliberat din funcţie. Spânu ar fi promis, potrivit procurorilor, mai multor părinţi, că le va ajuta copiii să promoveze examenul contra unor sume de bani.

În cauză mai sunt cercetate, în stare de libertate, fiind acuzate de trafic de influenţă, Simona Crîsnic, inspector şcolar pentru dezvoltarea resurselor umane şi Lavinia Biţ, profesoară de limba română la Liceul tehnologic 'Iuliu Maniu' din Arad.

Surse judiciare au declarat că în locuinţa unde inspectorul şcolar adjunct, Mihai Spânu, ţinea meditaţii particulare ar fi fost găsiţi aproximativ 10.000 de euro, precum şi liste cu numele elevilor care urmau să fie "ajutaţi".

×
Subiecte în articol: mihai spanu frauda bacalaureat frauda bac