Deputaţii liberali au depus azi la Parlament, o iniţiativă legislativă de abrogare a Legii Big Brother care a transpus în legislaţia naţională Directiva 2006/24/EC privind păstrarea datelor de trafic informaţional invalidată de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE).
'Probabil că este o iniţiativă legislativă aşteptată de societatea civilă. Guvernul ar fi trebuit să reacţioneze imediat ce Curtea de Justiţie a UE a invalidat Directiva pe care România a transpus-o prin Legea Big Brother. Facem noi acest demers obligatoriu de abrogare a unei legi împotriva căreia ne-am exprimat încă de la început pe considerentul că stocarea de către furnizorii de servicii de comunicaţii electronice a datelor despre apelurile telefonice, sms şi mesaje electronice de la populaţie reprezintă un abuz şi încalcă dreptul la viaţă privată. (...) Suntem în măsură să cerem abrogarea acestei legi după ce Curtea Europeană de Justiţie a constatat că Directiva reprezintă o imixtiune deosebit de gravă în drepturile fundamentale cu privire la respectarea vieţii private şi protecţia datelor cu caracter personal', a afirmat deputatul PNL Alina Gorghiu, citată de Agerpres.
Ea a explicat că prin această Directivă 's-au încălcat drepturile şi libertăţile cetăţeneşti, Curtea de Justiţie a invalidat Directiva, iar pe cale de consecinţă legea românească trebuie abrogată'.
'Vom asista probabil la foarte multe dosare în instanţă, foarte mulţi cetăţeni se vor prevala de această Decizie a Curţii Europene şi vor cere recuperarea prejudiciului cauzat de încălcarea drepturilor lor şi asta înseamnă nu doar bani pe care statul va fi ţinut să îi plătească, ci şi angrenarea sistemului judiciar într-o nouă serie de procese', a mai spus Gorghiu.
Deputatul PNL consideră că este necesară o dezbatere pentru corelarea prevederilor legii propuse spre abrogare cu prevederi din alte legi, dar prioritară este punerea în acord a Directivei invalidate cu legislaţia transpusă la nivel naţional.
Europarlamentarul Renate Weber a amintit că Germania, prin Curtea Constituţională, a fost primul stat care a refuzat aplicarea acestei Directive, iar Curtea Europeană din Austria şi Înalta Curte din Irlanda au sesizat CJUE şi Directiva a fost invalidată.
'Nu este normal să faci o legislaţie europeană plecând de la ideea că fiecare dintre noi este un potenţial infractor. Aşa ceva este inadmisibil', a spus Weber.
Ea consideră că după abrogarea Legii Big Brother, datele deja stocate trebuie distruse imediat. Weber a subliniat că şi-ar fi dorit să fie raportor al unei noi Decizii care să revizuiască Decizia invalidată, dar că la nivelul Comisie Europene nu există deocamdată intenţia de revizuire.