x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cum s-au schimbat alegerile în 100 de ani. Vezi mesajele politicienilor de acum un secol

Cum s-au schimbat alegerile în 100 de ani. Vezi mesajele politicienilor de acum un secol

09 Dec 2012   •   12:11
Cum s-au schimbat alegerile în 100 de ani. Vezi mesajele politicienilor de acum un secol
O privire asupra presei de acum 100 de ani confirma că acţiunile şi mentalitatea de campanie nu s-au schimbat foarte mult.

În urmă cu un secol, ''Dobrogea Juna'' publica chiar înaintea scrutinului, întrebări adresate reprezentanţilor regiunii în forul legislativ. Obiectul intrebărilor era cât se poate de divers, pornind de la ''deposedările de pământ'' până la alimentarea cu apă, funcţionarea băii comunale şi plata datoriilor Constanţei.

Alte întrebări erau ''În al cui folos s-a construit bulevardul dinspre vii?'', ''Unde e şoseaua care s-a construit anul trecut spre Mamaia şi al cărei cost s-a urcat la 180.000 de lei?'' sau ''Care este traiul pe care îl duc veteranii din Dobrogea şi ce a făcut Guvernul pentru ei şi pentru ultimul lor preşedinte?''.

În acelaşi ziar, un candidat independent din Colegiul II apela la sesibilitatea alegătorilor, criticând candidaţii de partid şi modul în care îşi făceau campanie. ''N-am după mine, nici împărţite prin mahalale, cete de bătăuşi plătiţi, care să convingă pe alegători. N-am partizani de aceia pe care să-i port cu minciuni în opoziţie şi pe care să-i ghiftuiesc cât va fi să fiu la ...putere. Am în schimb inima oamenilor de treabă care au ţinut să mă onoreze propunându-mă la Tribunal'', declară independentul, încheind cu fraza ''Partidul meu îl formează toţi oamenii de bine, de inimă şi de convingeri din provincia aceasta''.

În 9 noiembrie 1912, "Neamul Românesc” titra: "Alegeri libere!”, notând într-un editorial că "În clipe mari, cu oameni mari alegerile trebuie să dea, desigur, un mare exemplu de moralitate”.

Potrivit Antena 3, în aceeaşi publicaţie, Nicolae Iorga scria, după alegeri: "Alegerile care se încheie au fost, dacă nu libere, căci toată administraţia s-a amestecat, şi făţiş, în ele, măcar alegeri liniştite. Se datoreşte oare asta unei concepţii mai înalte, unei valori morale superioare a celor care le-au condus şi a domnului ministru de Interne în special?"


×
Subiecte în articol: vot politicieni alegeri mesaje