Secretul unei saramuri perfecte nu este doar alcalinitatea apei, impuritatea sării (sarea iodată nu poate fi folosită, doar cea grunjoasă, altfel murăturile se înmoaie), ci şi condimentele care se adaugă la borcanul cu bunătăţi.
Astfel, frunzele de vişin, mărarul şi hreanul sunt, la rândul lor conservanţi şi dau aroma potrivită murăturilor.
Raportul de sare la apă pentru orice saramură bună este de 1 lingură de sare grunjoasă, la 1 litru de apă.
REŢETĂ CASTRAVEȚI MURAȚI ÎN SARAMURĂ
Pentru 3 kilograme de castraveciori muraţi aveţi nevoie de următoarele ingrediente:
3 kilograme castraveţi proaspeţi, fermi, fără zone bătute sau stricate, moi
Crenguţe de mărar uscat
Frunze de vişin
2 linguri boabe de muştar
1 lingură boabe de piper negru
4 rădăcini de hrean curăţate
8 căţei de usturoi (o căpăţână)
3 foi de dafin
3 linguri de sare grunjoasă
Un secret este să puneţi un cuţit sau coada de la o furculiţă de metal sub borcane când turnaţi saramura fierbinte, ca să nu se spargă .
În plus, borcanele trebuie întoarse pe capac şi lăsate peste noapte aşa, acoperite cu prosoape ca să se sterilizeze la rece.