x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cum să fentezi hoţii de buzunare în perioada sărbătorilor

Cum să fentezi hoţii de buzunare în perioada sărbătorilor

de Mara Raducanu    |    17 Apr 2011   •   14:11

Mai este o săptămână până la Sărbătorile Pascale. Aşa cum ne-am obişnuit an de an, pe lângă tot ceea ce este “tradiţional” pe la noi- cozi la magazine, febra cumpărăturilor,  aglomeraţie ca la balamuc,  un trafic de coşmar- hoţii de buzunare vor fi în elementul lor. Şi cu mâna în  buzunarul dumneavoastră!  Pentru a evita cât de cât astfel de situaţii, Poliţia Română recomandă maximă prudenţă persoanelor care pleacă la piaţă ori în supermarketuri. Cele mai frecvente infracţiuni care se comit în perioada sărbătorilor sunt furturile din buzunare, genţi, sacoşe, din cauza aglomeraţiei din spaţiile comerciale, din mijloacele de transport în comun sau din pieţe. Cei care se află la cumpărături în această perioadă nu trebuie să uite că, în mulţimea de oameni care îi înconjoară, se pot afla şi hoţi, aceştia asteptând o clipă de neatenţie pentru a le fura din genţi, buzunare sau bagaje.

Hoţii lucrează în echipă

Hoţii de buzunare acţionează de obicei în echipă: unul urmăreşte ca în zonă să nu fie nimeni care să-i poată observa când fură, altul care „atentează” direct la geanta, buzunarul sau maşina victimei şi încă un „personaj” care preia bunul şi dispare, astfel încât să-i fie pierdută urma. Hoţii care acţionează în grup îşi fac semne discrete între ei, iar la apropierea mijlocului de transport se răspândesc într-o anumită ordine, în raport cu sarcina pe care o are fiecare.

Vezi cum poţi evita să pici în “plasa” hoţilor de buzunare!

* În zonele aglomerate din pieţe, bazare, gări, autogări, magazine, manifestaţi atenţie sporită asupra banilor sau altor obiecte personale!
* Nu purtaţi portmoneul în buzunarele exterioare ale vestimentaţiei, în sacoşă sau la vedere, ci în poşete, borsete sau în buzunarele interioare ale vestimentaţiei!
* Evitaţi locurile aglomerate dacă aveţi asupra dumneavoastră o sumă importantă de bani, deoarece acestea sunt mediul favorabil hoţilor de buzunare!
* Nu număraţi banii pe stradă sau când sunt mai multe persoane în jurul dumneavoastră!
* Când efectuaţi diverse plăţi, nu scoateţi toţi banii pe care-i aveţi, ci numai suma de care aveţi nevoie!
*Purtaţi la dumenavoastră numai strictul de bani necesar, iar dacă deţineţi în geantă sume de bani mai mari, împărţiţi  banii în mai multe buzunare, astfel încât, atunci când plătiţi la casă, lumea din jur să nu poată observa teancurile de bancnote.
* Nu păstraţi în acelaşi loc banii, actele personale şi cheile apartamentului!
* În aglomeraţie, dacă vă simţiţi bruscaţi cu intenţie, controlaţi-vă geanta sau portmoneul chiar în acel moment şi priviţi cu atenţie persoanele din jurul dumneavoastră!
* În mijloacele transport în comun, nu purtaţi geanta neglijent pe umăr, ci poziţionaţi-o în faţa dumneavoastră şi protejaţi-o cu mână!
* Buzunarul de la spatele pantalonilor este vulnerabil la urcarea şi coborârea din mijloacele de transport în comun. Evitaţi să ţineţi bani în acestea - hoţii de buzunare sunt foare abili!
* Dacă circulaţi la ore târzii sau când sunt puţini călători, aşezaţi-vă cât mai aproape de conducătorul auto sau lângă alţi pasageri care vă inspiră încredere!
* Evitaţi să citiţi în mijloacele de transport în comun, deoarece atenţia este diminuată şi puteţi deveni cu uşurinţă victimele hoţilor de buzunare!
* Dacă staţi la o coadă, priviţi cu atenţie celelalte persoane; dacă simtiţi că cineva s-a instalat în fata dumneavoastră şi v-a acoperit vederea, verificaţi imediat geanta şi locul unde tineţi portofelul!
* Mare atenţie la persoanele care se înghesuie numai la raioanele unde este aglomeraţie şi rar cer să examineze un lucru!
* Urmăriţi cu atenţie persoanele care transportă obiecte de îmbrăcăminte sau plase goale pe mână! un hoţ se foloseşte de astfel de obiecte când operează, ca să-şi ascundă mâna de privirile straine.
* Când vă deplasaţi după lăsarea întunericului, evitaţi pe cât posibil locurile izolate sau neiluminate şi purtarea bijuteriilor la vedere!
* Când vă aflaţi la ghişeul unei bănci pentru a ridica o sumă de bani, este bine să observaţi comportamentul persoanele din jurul dumneavoastră. Unii infractori speculează orice situaţie şi urmăresc victimele până ajung în locuri ferite de privirile cetăţenilor, iar apoi acţionează!
*Acordaţi atenţie sporită supravegherii copiilor, cărora trebuie să evitaţi să le oferiţi bunuri de valoare (telefoane mobile, lănţişoare din aur, sume mari de banii), toate acestea constituie o tentaţie pentru infractori!
* Nu împrumutaţi telefoanele mobile pe stradă sau în localuri publice unor persoane necunoscute, care, sub pretextul apelării unor prieteni, dispar cu telefoane cu tot!
* Dacă se încearcă smulgerea bunurilor personale, reacţionaţi prompt şi alertaţi persoanele din jur!

×
Subiecte în articol: sarbatori hoti