x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cum vrea să scape Băsescu de anchetă

Cum vrea să scape Băsescu de anchetă

de Gabriela Antoniu    |    22 Iun 2014   •   21:44
Cum vrea să scape Băsescu de anchetă
Sursa foto: Andreea Alexandru/Mediafax Foto

Deşi are ce povesti anchetatorilor, preşedintele Traian Băsescu încearcă din răsputeri să se ţină cât mai departe de acuzaţia de trafic de influenţă adusă fratelui său, Mircea Băsescu, arestat preventiv pentru 30 de zile, după ce a fost denunţat la DNA de Florin Anghel, fiul lui Sandu Anghel, zis şi Bercea Mondialu’.

Atât în declaraţia de presă de joi, cât şi într-un interviu postat duminică pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale, Traian Băsescu a afirmat că a aflat anul trecut de la fratele său că este şantajat şi i-a cerut atunci să meargă imediat să informeze instituţiile statului.

Practic, şeful statului s-a autodenunţat recunoscând că ştia de mai mult timp despre şantajul în care este implicat Mircea Băsescu. Şi este puţin probabil să nu fi ştiut şi de ce îl şantajează. Mai ales că era la curent cu “varianta fratelui”, iar “varianta justiţiei” nici măcar nu a aşteptat-o, Traian Băsescu făcând joia trecută declaraţii înainte de audierea şi reţinerea lui Mircea Băsescu de către DNA. Şi atunci de ce, vineri, 30 mai, când potrivit unor înregistrări difuzate de Antena 3, Florin Anghel a afirmat că i-a dat bani lui Mircea Băsescu, să îl scoată pe el şi pe tatăl lui din închisoare, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale, Bogdan Oprea a respins acuzaţiile?

“Acuzaţiile sunt mincinoase şi nu au nicio legătură cu realitatea”, a precizat la România TV, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale, fiind prezentat în această calitate şi nu ca persoană privată. În acest context, întrebarea este: De ce nu a recunoscut Traian Băsescu, la izbucnirea scandalului, că ştia de şantajarea fratelui său? Mai ales că şi din declaraţia purtătorului de cuvânt reiese povestea şantajului. “Domnul Florin Anghel, doamna Fănica Anghel, domnul Marius Constantin, doamna Izaura Anghel şi un minor au încercat să-l şantajeze pe domnul Mircea Băsescu, fratele preşedintelui României, domnul Traian Băsescu. Aşa cum prevede legislaţia în vigoare, domnul Mircea Băsescu a sesizat de îndată organele de anchetă”, a mai spus Bogdan Oprea la România Tv.

Nevoit să aleagă
Iar Traian Băsescu a afirmat joi că atunci când a aflat de şantaj l-a sfătuit pe fratele său să meargă la DNA Constanţa. Şi, lăcrimând, şeful statului a adăugat că între nevoia de consolidare a justiţiei şi reflexul firesc de a-şi apăra fratele alege consolidarea justiţiei, iar dacă Mircea Băsescu a săvârşit ceva ilegal, atunci va trebui să răspundă în faţa legii. De unde se poate înţelege orice, inclusiv că a fost pus să aleagă între fratele său şi Justiţie. În acest caz, întrebarea este cine l-a pus pe Traian Băsescu să facă această alegere, să meargă pe varianta justiţiei şi nu să facă pe avocatul fratelui său, aşa cum declara joia trecută? “Nu sunt dispus să cred decât în varianta justiţiei, şi nu în varianta fratelui meu. Nu pentru că nu am încredere în el, dar într-un stat de drept varianta justiţiei este cea adevărată. Aşa încât nu mă voi transforma într-un avocat al lui, cu atât mai mult cu cât mi se pare că s-a implicat într-o zonă cu oameni în care nu ar fi trebuit să se implice", a declarat Traian Băsescu. Declaraţie din care reiese că şeful statului ştie mai multe decât spune şi, ca atare, ar putea fi citat în calitate de martor în dosarul de trafic de influenţă a lui Mircea Băsescu, calitate ce nu i-ar ataca imunitatea prezidenţială patentată de Daniel Morar.
Şi ar fi un martor principal nu numai pentru apărare, ci şi pentru acuzare, deoarece învinuirea de trafic de influenţă adusă lui Mircea Băsescu are la bază în primul rând calitatea acestuia de frate al preşedintelui României, primul om în stat ca putere şi influenţă. Şi nu ar fi o premieră, de când e preşedinte, ca Traian Băsescu să colaboreze cu justiţia. A făcut-o în 2005, când a mers la Tribunalul Bucureşti pentru a răspunde acuzaţiilor lui Mugur Ciuvică, preşedintele GIP, că a făcut poliţie politică pe vremea când era comandant de navă şi directorul Agenţiei Economice Navrom la Anvers. În plus, conform CCR, imunitatea prezidenţială este “o măsură de protecţie juridică a mandatului, care are menirea să asigure independenţa titularului mandatului faţă de orice presiuni exterioare sau abuzuri”.
______________________

“Am aflat din presă că fratele meu a botezat”, susţine şeful statului
Administraţia Prezidenţială a răspuns postului Realitatea TV la o serie de întrebări legate de şeful statului şi cazul “Mircea Băsescu – Bercea Mondialu’”. Interviul a fost preluat într-un comunicat de presă al Preşedinţiei şi postat ieri pe site-ul instituţiei prezidenţiale. Cu întrebări făcute parcă de procurorii DNA, interviul aduce în discuţie şi salba primită de Maria Băsescu de la Bercea Mondialu’ în septembrie 2009, la Festivalul romilor de la Costeşti, fapt ce dezvăluie o legătură anterioară a lui Traian Băsescu cu Bercea Mondialu’, chiar înainte ca fratele său, Mircea, să-i boteze nepoata lui Sandu Anghel. Cadoul acceptat de familia prezidenţială de la Bercea Mondialu’ ar explica în acest caz de ce Mircea Băsescu a acceptat să boteze, fără să-i mai spună şefului statului, Traian Băsescu aflând din presă despre înrudirea cu familia interlopului din Slatina.

Redăm integral interviul:
“Întrebare : Dacă preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a discutat vreodată cu fratele dumnealui, domnul Mircea Băsescu, despre dosarul domnului Sandu Anghel.
Traian Băsescu: Nu am discutat niciodată cu fratele meu, Mircea Băsescu, despre dosarul lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondialu’. Vă asigur, aşa cum am mai spus, că nu există niciun poliţist, procuror sau judecător care să poată afirma că a primit vreo intervenţie de la mine sau din partea mea, prin intermediari, pe acest dosar sau pe orice alt dosar.

De ce preşedintele României, domnul Traian Băsescu, nu a denunţat, la instituţiile abilitate, şantajul la care făcea referire fratele dumnealui, domnul Mircea Băsescu?
Anul trecut fratele meu mi-a spus că este şantajat. I-am cerut atunci să meargă imediat să informeze instituţiile statului. Ceea ce a şi făcut. Eu nu puteam să merg să fac un denunţ de şantaj în numele lui, dar, repet, i-am cerut să meargă imediat să informeze instituţiile statului.

De ce preşedintele României, domnul Traian Băsescu, nu l-a împiedicat pe fratele dumnealui, domnul Mircea Băsescu, să intre în anturajul la care făcea referire în declaraţia de presă pe care a susţinut-o în data de 19 iunie 2014 la Palatul Cotroceni?
Am aflat din presă că fratele meu, Mircea Băsescu, a botezat o nepoată a lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondialu’. Ce mai era să fac după botez? Este major. Dacă ştiam dinainte, i-aş fi spus să nu intre în acest anturaj.

Nu am primit niciun ban şi niciun bun
Ce s-a întâmplat cu salba despre care vorbeşte presa pe care soţia domnului preşedinte, doamna Maria Băsescu, a primit de la domnul Sandu Anghel, din partea Regelui Cioabă, la Festivalul romilor de la Costeşti (judeţul Vâlcea) din anul 2009?
Nu am păstrat acel obiect, care este, de fapt, o monedă de aur, nu salbă. Ea a fost predată statului, în conformitate cu legislaţia în vigoare, şi se află în patrimoniul Administraţiei Prezidenţiale, deci al statului român. De altfel, aşa cum cere legea, acel obiect a fost declarat, la vremea respectivă, în Lista bunurilor primite cu titlu gratuit cu prilejul unor acţiuni de protocol în anul 2009, tabelul care este disponibil de atunci pe pagina de internet a Administraţiei Prezidenţiale.

Cum răspunde preşedintele României, domnul Traian Băsescu, zvonurilor din presă potrivit cărora fratele dumnealui ar spune, într-una dintre înregistrări, că i-a dat bani pentru a interveni în favoarea reducerii pedepsei domnului Sandu Anghel?
Nu cred că fratele meu ar putea să facă o astfel de afirmaţie pentru că nu este adevărat. Nu am primit niciun ban şi niciun bun de la sau în numele lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondialu’, nici pentru vreo intervenţie de reducere a pedepsei în instanţă şi nici pentru vreo graţiere. Întocmai cum nu am primit niciodată niciun ban şi niciun bun de la nimeni pentru a interveni în vreun fel în dosare sau pentru vreo graţiere.”


×