x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Curtea de Apel a amânat cu încă o săptămână decizia privind scoaterea Hidroelectrica din insolvenţă

Curtea de Apel a amânat cu încă o săptămână decizia privind scoaterea Hidroelectrica din insolvenţă

de Daniel Ionaşcu    |    11 Oct 2012   •   14:26
Curtea de Apel a amânat cu încă o săptămână decizia privind scoaterea Hidroelectrica din insolvenţă

Decizia în cazul insolvenţei Hidroelectrica s-a amânat din nou, de data asta pentru 18 octombrie, recursurile formulate de Alpiq RomIndustries, Alpiq Romenergie şi Hidrosind în privinţa intrării în insolvenţă a producătorului. Cauza: completul de judecată nu s-a putut constitui, din cauza faptului că unul dintre judecători este bolnav.

Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au finalizat în 4 octombrie discutarea recursurilor însă a amânat decizia pentru 11 octombrie. Acum sentinţa a fost amânată din nou. Potrivit lui Remus Borza, "băieţii deştepţi" încearcă acreditarea ideii că societatea nu ar fi avut probleme financiare şi folosesc mai multe tertipuri de ordin procedural pentru a obţine scoaterea Hidroelectrica din insolvenţă.

Pericol de lichidare

Decizia ar fi foarte periculoasă, deoarece ar repune în drepturi "băieţii deştepţi" şi contractele de 19 TWh ale acestora. Cum Hidroelectrica nu-şi poate realiza obligaţiile, asta înseamnă că producătorul de stat poate intra în lichidare. Alpiqurile au cerut despăgubiri de 527 milioane de lei ca urmare a denunţării contractelor.
Alpiq RomIndustries şi Alpiq RomEnergie sunt subsidiare ale traderului elveţian de energie Alpiq. Potrivit raportului privind cauzele insolvenţei realizat de către Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, contractele directe cu "băieţii deştepţi" sunt una dintre cele nouă cauze ale problemelor societăţii. Raportul nu a fost admis de instanţă, potrivit lui Remus Borza, partener în cadrul Euro Insol.

"In timp ce Hidroelectrica a înregistrat o pierdere de 109 milioane lei în 2011, firmele Alpiq au realizat în 2011 un profit de peste 43 milioane lei cu numai 12 angajaţi.(...) Doar din derularea celor două contracte cu Alpiq, Hidroelectrica a înregistrat o pierdere de peste 850 milioane lei", potrivit Euro Insol.

×