x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Curtea de Apel decide marţi dacă bucureştenii îşi recapătă drepturile în Herăstrău

Curtea de Apel decide marţi dacă bucureştenii îşi recapătă drepturile în Herăstrău

12 Feb 2015   •   20:00
Curtea de Apel decide marţi dacă bucureştenii îşi recapătă drepturile în Herăstrău

Marţi, la Curtea de Apel Bucureşti se va decide dacă bucureştenii îşi vor primi înapoi terenul pe care Carol I l-a lăsat moştenire Bucureştiului.

În 1999, printr-un ordin al Ministerului Tineretului şi Sportului de atunci, Crin Antonescu, Biroul de Turism şi Tranzaţii S.A (BTT) a primit un certificat de proprietate asupra terenului în suprafaţă de şapte hectare din Parcul Herăstrău.

Asta în condiţiile în care spaţiul verde este domeniul public al statului, fiind parte dintr-o zonă declarată monument istoric. În 2002, reprezentanţii Clubului de yahting Sportiv Sportul Studenţesc, singurii care au reuşit să-şi desfăşoare, cu greu, activitatea sportivă pe acest teren, au dat în judecată BTT şi Ministerul Tineretului şi Sportului.

La sfârşitul lui 2008, Tribunalul Bucureşti - Secţia a IV-a civilă a constatat nulitatea absolută a certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor, emis de Ministerul Tineretului, precum şi nulitatea contractului de vânzare-cumpărare. BTT şi SC Domino Impex SRL au făcut recurs.

Din 2009, Primăria Municipiului Bucureşti a intrat în proces alături de Clubul de yahting Sportul Studenţesc, având calitatea de intervenient accesoriu, instanţa admiţând cererea municipalităţii de a-şi apăra un teren care-i aparţine încă de pe vremea lui Carol I.

“Imediat după ce am ajuns cu ei la Tribunal au început şi presiunile, ameninţările. Ne-au trimis controale după controale, ne-au spus că ne dau la schimb un alt spaţiu, care nu aparţinea de ei. Noi avem acte clare, care dovedesc faptul că acest teren este domeniu public şi nu poate fi înstrăinat. În 2008, instanţa ne-a dat dreptate şi oamenii legii au rămas puţin surprinşi de câte documente le-am pus la dispoziţie. Din 2006, ne-am adresat PNA-ului, ulterior DNA-ului, ultima plângere fiind depusă la începutul acestui an”, a declarat Liviu Doară, reprezentantul Secţiei de Yachting din Clubul Sportiv Sportul Studenţesc.

“Lupta împotriva ilegalităţilor comise de diferite persoane pe spaţiul verde al Capitalei am început-o din primul mandat. Multe terase ilegale au fost demolate în locul lor fiind amenajate locuri de joacă pentru copii. Pe locul fostei terase Fitze, amenajată ilegal în Parcul Herăstrău, în zona Şoseaua Nordului, Primăria Capitalei a construit un loc de joacă pentru copii. Am demonstrat că se poate. Sper ca marţi, Curtea de Apel Bucureşti să facă dreptate, luând în calcul documentele pe care le-am depus la dosar, de-a lungul anilor, care atestă faptul că terenul respectiv este domeniu public şi aparţine Municipalităţii”, a declarat Primarul General, Sorin Oprescu.

 

×