x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator D’ale globalizarii

D’ale globalizarii

25 Sep 2006   •   00:00
APARARE SI ATAT. In plina disputa intre ministrul Apararii Nationale, Teodor Atanasiu, si seful Statului Major General, generalul Eugen Badalan, la sfarsitul lui iulie, ministerul cu pricina si-a schimbat denumirea. Nu se mai numeste, potrivit Legii 346/2006, Ministerul Apararii Nationale, ci Ministerul Apararii. Proiectul institutiei conduse de Atanasiu a plecat pentru a fi dezbatut de Parlament, avand in denumire si cuvantul "Nationale". Daca la Camera Deputatilor proiectul a trecut cu acest cuvant, la Senat, ca prin farmec, termenul a disparut. George Cristian Maior, seful Comisiei de aparare din Senat, ne-a declarat ca s-a eliminat acest cuvant pentru ca, de acum, Romania participa si la misiuni de aparare colectiva, in cadrul NATO si UE. Presedintele Basescu a promulgat legea, certificand schimbarea denumirii. In cadrul NATO si UE, in Grecia, Portugalia, Polonia, Lituania, Canada si Turcia, denumirea ministerului de resort este Ministerul Apararii Nationale. (Razvan Belciuganu)

SPIONAJ FARA FRONTIERE. Agentiile de spionaj din Statele Unite avertizeaza, intr-un nou raport, ca razboiul din Irak a sporit amenintarea terorista si numarul islamistilor radicali in lumea-ntreaga. Potrivit New York Times, la nivel mondial, miscarea islamista radicala s-a largit de la un nucleu de membri Al-Qaida la celule "autogeneratoare", fara legatura directa cu sefii retelei teroriste. Raportul reprezinta prima evaluare oficiala a tendintelor terorismului global, dupa atacurile din 11 septembrie 2001. (Anca Aldea)

FARA AGRESIVITATE. Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a desfiintat temerile Europei cu privire la o eventuala implicare a tarii sale in compania EADS (European Aeronautic Defense and Space Company). Liderul de la Kremlin a promis ca cele cinci procente din actiunile EADS, cumparate de statul rus, nu trebuie sa ingrijoreze pe nimeni, pentru ca Moscova nu are de gand sa adopte "un comportament agresiv" la adresa companiei. (Anca Aldea)

×
Subiecte în articol: observator