x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dacia discriminata - Ramane ca-n tren

Dacia discriminata - Ramane ca-n tren

23 Ian 2005   •   00:00

Guvernul precizeaza ca Ordonanta de urgenta privind casarea vechilor autoturisme permite, in forma adoptata vineri, acordarea primei de casare si pentru masinile vechi de import, asa-zisele "autoturisme second-hand".


GABRIELA ANTONIU, IOHANA ONACA PURDEA

LA CASARE. Ordonanta 99/2004 este confuza, iar Dacia nu intra deocamdata in programul de innoire al parcului auto
Precizarile Guvernului facute sambata printr-o declaratie de presa vin ca reactie la criticile PSD privind modificarile operate de actualul Cabinet asupra Ordonantei de urgenta privind casarea vechilor autoturisme. Astfel, se precizeaza ca de prevederile actului normativ vor beneficia inclusiv proprietarii de masini Dacia cu o vechime mai mare sau egala de 12 ani, care vor putea sa isi caseze autoturismele si sa beneficieze de prima de 30 milioane lei acordata de Guvern.

PRINCIPIU ELIMINAT. In declaratia de presa a Guvernului se precizeaza totodata ca varianta actuala a Ordonantei elimina principiul discriminarii intre producatorii autohtoni, importatori si furnizorii de autoturisme, amintindu-se ca vechiul act normativ facea aceasta discriminare intre producatorii autohtoni si cei straini, fapt sesizat si de Consiliul Concurentei.

ACUZATII. Sunt respinse si acuzatiile formulate de PSD la adresa premierului Calin Popescu Tariceanu privind un posibil conflict de interese in aceasta problema, amintindu-se ca beneficiarii Ordonantei nu sunt membri ai Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Autoturisme (APIA), ci statul si cetatenii romani. Chiar daca in momentul de fata autoritatile sustin ca aceasta Ordonanta nu este discriminatorie, pana la aparitia normelor metodologice de aplicare, autoturismul Dacia, si celelalte marci autohtone, nu intra in categoria celor cuprinse in litera legii.

PARERE. Totusi, Sulfina Barbu, ministrul Mediului, a explicat ieri modificarile si completarile aduse Ordonantei numarul 99/2004: "In cazul in care autoturismul nu este prevazut din fabricare cu unul din elementele prevazute in Ordonanta, proprietarul poate beneficia de acest program. In normele de aplicare se va preciza ca se vor lua datele din cartea autovehicului". In urmatoarele 30 de zile, vor aparea normele metodologice de aplicare a Ordonantei, dupa care, in acest program se pot inscrie toti producatorii si importatorii de autoturisme.
×
Subiecte în articol: observator