x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Daea, despre lipsa irigațiilor din PNRR: Nu e posibil să ai o Europă verde cu o Românie uscată

Daea, despre lipsa irigațiilor din PNRR: Nu e posibil să ai o Europă verde cu o Românie uscată

06 Iul 2022   •   15:55
Daea, despre lipsa irigațiilor din PNRR: Nu e posibil să ai o Europă verde cu o Românie uscată

Nu e posibil să ai o Europă verde cu o Românie uscată, a declarat miercuri Petre Daea, propunerea PSD pentru Ministerul Agriculturii, răspunzând unei întrebări referitoare la lipsa irigațiilor în PNRR.

Petre Daea a fost întrebat miercuri cum vede faptul că în PNRR nu există prevăzut niciun euro pentru irigațiile din România.

„Cu îngrijorare și cu regret. Cu îngrijorare pentru că n-am înțeles de ce foștii miniștri nu au putut să prezinte CE acel interes formidabil pentru Europa și pentru România, România este semnatară a pactului verde, și nu este posibil să ai o Europă verde cu o Românie uscată. În al doilea rând, nu mi-am putut imagina ca agronom, ca inginer în domeniu, să nu ai argumentele tehnice pentru a fi prezentate la Comisie în așa fel încât să asiguri UE de două culturi extrem de importante”, a spus Daea.

Acesta suține că este vorba de culturile de soia, la care Europa este dependentă de importuri, și de culturile de porumb.

„În România, pe cele 2 milioane de hectare care ar putea fi irigate obligatoriu ar putea intra în asolament aproximativ 1 milion de hectare de porumb, care ar însemna o producție pentru România de 16 tone la hectare, ceea ce ar însemna în fiecare an cel puțin 16 milioane de tone de porumb, numai în sistemul irigat, fără să excludem suprafața de încă un milion și jumătate de hectare care se cultivă până la concurența suprafeței de 2,5 milioane, cât se cultivă în România, în așa fel încât România să rămână pe podiumul UE privind producția de porumb, așa cum a fost în perioada 2017-2018 și 2019”, adăugat Petre Daea.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Petre Daea