x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Daily Mail: Cazul judecătorului Bârsan pune la îndoială calitatea magistraţilor CEDO

Daily Mail: Cazul judecătorului Bârsan pune la îndoială calitatea magistraţilor CEDO

de Veronica Micu    |    18 Oct 2011   •   06:03
Daily Mail: Cazul judecătorului Bârsan pune la îndoială calitatea magistraţilor CEDO

Judecatorul roman de la CEDO, Corneliu Barsan, este acuzat ca si-a folosit pozitia pentru a incerca sa blocheze o ancheta de coruptie vizand-o pe sotia sa, magistrat la Curtea Suprema de la Bucuresti, ceea ce alimenteaza temerile privind calitatea magistratilor de la instanta europeana, scrie Daily Mail.

Anchetatorii romani spun ca Gabriela Barsan a luat mii de euro mita si i-au perchezitionat locuinta, confiscandu-i calculatoare si documente.

Corneliu Barsan, care nu a fost judecator inainte de a ocupa pozitia de la CEDO, sustine ca a fost incalcata Conventia de la Viena, care le ofera diplomatilor straini imunitate judiciara.

In calitate de judecator la CEDO, si el este aparat, insa experti atrag atentia ca aceasta imunitate nu le este oferita judecatorilor pentru beneficiul lor sau pentru a obstructiona justitia.

Cazul ridica noi semne de intrebare privind calitatea judecatorilor de la CEDO, comenteaza Daily Mail.

"Aceasta este o acuzatie vizand standardele unor judecatori ai instantei care are dreptul de a supraveghea Marea Britanie", a explicat Stephen Booth, de la centrul de reflectie Open Europe.

Cotidianul britanic precizeaza ca lupta impotriva coruptiei reprezinta o problema majora, atat in Romania, cat si in Bulgaria, cei mai noi membri UE. Daily Mail aminteste ca raportul Comisiei Europene de anul acesta arata ca in cele doua tari acuzatiile nu sunt urmarite corect si acuza judecatorii ca sunt usor de corupt.

CSM analizeaza azi plangerile sotilor Barsan privind perchezitionarea locuintei lor din Snagov

Consiliul Superior al Magistraturii ia in discutie, marti, plangerile lui Corneliu Barsan, si a sotiei acestuia, Gabriela Barsan, referitoare la incalcarea imunitatii de catre anchetatori aunci cand au perchezitionat locuinta, din Snagov, a judecatorului roman la CEDO.

Articolul 4 din Protocolul aditional 6 la Acordul general privind privilegiile si imunitatile Consiliului Europei, cu referire la judecatorii CEDO, prevede ca privilegiile si imunitatile sunt acordate judecatorilor nu in interes personal, ci in vederea asigurarii exercitarii in totala independenta a functiilor lor.
"Curtea, reunita in sedinta plenara, este singura care are calitatea de a pronunta ridicarea imunitãtilor; ea are nu numai dreptul, ci si datoria de a ridica imunitatea unui judecator in toate cazurile in care, dupa parerea sa, pastrarea imunitatii ar impiedica realizarea justitiei si in care imunitatea poate fi ridicata fara a prejudicia scopul pentru care a fost acordata", arata textul urmator.

Totodata, articolul 6 din protocolul citat prevede ca documentele si actele Curtii, ale judecãtorilor si ale grefei, in mãsura in care se referã la activitatea Curtii, sunt inviolabile. Corespondenta oficiala, precum si celelalte comunicari oficiale ale Curtii, ale judecatorilor si ale grefei nu pot fi retinute sau cenzurate.

Judecatorii CEDO se bucura, in timpul exercitarii functiilor lor, de privilegiile si imunitãtile prevãzute la art. 40 din Statutul Consiliului Europei si in acordurile incheiate conform acestui articol.

Articolul 1 din potocolul aditional spune ca in afara privilegiilor si imunitãtilor prevazute la art. 18 din acordul general, judecatorii se bucura, atat personal, cat si in privinta sotiilor (sotilor) si copiilor lor minori, de privilegiile, imunitãtile, scutirile si facilitatile acordate, conform dreptului international, trimisilor diplomatici.

In 6 octombrie, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au obtinut aviz de perchezitionare a locuintele judecatoarelor Gbariela Barsan si Iuliana Pusoiu, de la Sectia de Contencios Administrativ a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

DNA a informat ca procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie efectueaza acte de urmarire penala fata de urmatoarele persoane: Gabriela Victoria Barsan, judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie – presedinte al Sectiei de contencios administrativ si fiscal, in sarcina careia s-a retinut infractiunea de trafic de influenta; Iuliana Pusoiu, judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie in cadrul Sectiei de contencios administrativ si fiscal, in sarcina careia s-a retinut infractiunea de trafic de influenta; Claudia Gherbovan Silinescu, avocat in Baroul Bucuresti, in sarcina careia s-a retinut infractiunea de cumparare de influenta si Gabriel Chriac, om de afaceri, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de cumparare de influenta.

Gabriela Barsan detine inca presedintia Sectiei de Contencios a instantei supreme, in timp ce Iuliana Pusoiu si-a cerut pensionarea, CSM urmand sa decida.

Pe de alta parte, juristi de marca, avocati, profesori de drept apreciaza ca profesorul Corneliu Barsan ar trebui sa demisioneze avand in vedere pozitia de judecator la Curtea Europeana.

Mandatul lui Corneliu Barsan (68 de ani) - propus in 2007 de CSM, validat de Guvernul roman si numit de Consiliul Europei - expira in 31 octombrie 2013.

Cum numirea a facut-o Secretarul General al Consiliului Europei, ca si principiu, potrivit regulii de drept administrativ, cine numeste poate si revoca, CSM neavand competenta in a dispune revocarea judecatorului roman la CEDO.

×