x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dan Chitic: "Imi aduc aminte de vizita celor de la Fisc. Am plătit nişte amenzi"

Dan Chitic: "Imi aduc aminte de vizita celor de la Fisc. Am plătit nişte amenzi"

de Iulia Barbu    |    22 Oct 2012   •   17:41
Dan Chitic: "Imi aduc aminte de vizita celor de la Fisc. Am plătit nişte amenzi"

Din stenogramele din dosarul de spălare de bani în care este trimis în judecată Sorin Blejnar reiese că, a doua zi după ce un avocat bucureştean, Dan Chitic, a fost implicat într-un incident la Neptun cu preşedintele României, Sorin Blejnar îşi asmuţea deja subordonaţii împotriva acestuia, dându-le ordin să verifice, pe baza CNP-ului, provenienţa tuturor veniturilor din avocatură sau consultanţă. Se întâmpla la sfârşitul lunii august 2010. Avocatul Dan Chitic a declarat ieri, în exclusivitate pentru Jurnalul Naţional, că în urma controlului a fost amendat.

● Jurnalul Naţional: Din stenogramele apărute în presă reiese faptul că aţi avut parte de un control ANAF după incidentul dvs. cu preşedintele României.
● Dan Chitic:
Mi-aduc aminte de vizita celor de la Fisc. Vă pot spune că au găsit nişte mici nereguli cu nişte declaraţii care nu au fost publicate la data prevăzută de lege şi am plătit nişte amenzi. Nu au găsit ceva care să constituie motiv de cercetare.

● Credeţi că acest control a venit ca o repercusiune a faptului că l-aţi supărat pe preşedintele Traian Băsescu?

● Faptul că în această stenogramă apărută în presă, aşa cum a apărut, este menţionat numele meu cu CNP cu tot nu pot decât să spun că este o ciudată coincidenţă. Incidentul cu preşedintele a avut loc în august 2010. Nu pot decât să constat o coincidenţă. Nu am deocamdată nici un alt element care să constituie pentru mine o certitudine. Este însă mai mult decât o coincidenţă.

● Controlul a avut loc la scurt timp după incidentul de la Neptun?
● Dacă îmi aduc aminte bine din stenogramă, da. Incidentul a avut loc în noaptea de 20 spre 21 august, pe la ora 0:15. În presă, scandalul a izbucnit abia la data de 23-24 august. Evenimentul de la Neptun a avut loc acum 2 ani. Nu l-am apostrofat pe preşedintele Traian Băsescu, nu am făcut gesturi ample către domnul preşedinte. Mă plimbam cu soţia, am ieşit din Vila Scriitorilor, şi când am ajuns în parcare, soarta a făcut să iasă şi Băsescu din restaurant cu soţia. L-am văzut şi am avut proasta inspiraţie sa vorbesc cu el şi i-am spus sa ii fie ruşine. I-am spus asta stând faţă în faţă, de la o distanţă de 10 metri. De altfel, m-am şi oprit în afara perimetrului SPP. În timp ce se urca în maşină a auzit ce i-am spus şi s-a oprit din această acţiune şi a întrebat: "De ce să îmi fie ruşine, dobitocile?”. Eu i-am răspuns să îi fie ruşine pentru ce a făcut cu ţara asta. El a spus "eşti un dobitoc”, la care eu i-am răspuns că sunt dobitoc pentru că l-am votat prima oară. Apoi a trântit portiera şi a spus printre dinţi că sunt dobitoc pentru că nu l-am votat şi a doua oară. A venit apoi şi mi-a dat dosul de palmă, s-a întors şI a plecat. În momentul în care a plecat, SPP-işti au şi pus mâna pe mine. Nu mă simt deloc bine că acum, după doi ani, au fost dezgropate aceste mizerii. Pe 19 octombrie am primit şI soluţia la plângerea pe care eu am depus-o tot în octombrie, dar în urmă cu doi ani. Soluţie pe care o să o atac. Soluţia este de neîncepere a urmăririi penale împotriva lui Traian Băsescu. Este nelegală, NUP e bazată pe faptul că preşedintele ar avea o imunitate. Or, eu pe chestiunea asta o să atac soluţia primită. Iar exact în acel moment, din câte am observat, a fost şi această convorbire între Blejnar şi subordonaţii lui. Şi este o bizară coincidenţă subitul interes pentru activitatea mea din partea preşedintelui ANAF-ului. Nu orice şef de Fisc se implică direct în verificări. Bineînţeles că un control al instituţiilor statului este îndreptăţit, faptul că această dispoziţie vine de la preşedintele ANAF către subordonaţii săi, chiar în urma evenimentului, este o bizară coincidenţă. Nu am mai amulte elemente în acest moment şi nu pot lua ca o certitudine existenţa acelei convorbiri. Când o voi avea, când mi se va confirma veridicitatea, voi avea o poziţie şi o să răspund pe cale de consecinţă. Nu cred că sunt invenţii. Dar în acest moment nu am nimic material, şi în justiţie probatoriul se constituie altfel decât în presă.

Stenograma discuţiei Blejnar – angajat ANAF
Stenograma discuţiei în care Blajnar dă ordine angajatulului ANAF pentru a controla firmele lui Dan Chitic a fost prezentată, în exclusivitate, vineri seară, în emisiunea "Vorbe grele cu Victor Ciutacu", difuzată pe Antena 3. Documentul arată cum, practic, Fiscul a fost transformat într-o poliţie politică pusă la dispoziţia lui Traian Băsescu.

Angajat ANAF: Da domnule preşedinte, vă ascult.
Sorin Blejnar: CNP...XXXXX
Angajat ANAF: Da, imediat ce avem rezultatul vi-l comunicăm.
Sorin Blejnar: Mai nou are o firmă de avocatură.
Angajat ANAF: Are şi firmă? Da, îl căutăm şi în firma de avocatură, da.
Sorin Blejnar: Da, o să vedeţi despre cine e vorba, nu vă mai zic la telefon.
Angajat ANAF: Nu, nu, da, ok.
Sorin Blejnar: Să-i atrageţi atenţia fetei de acolo.
Angajat ANAF: Da, da, staţi liniştit, nu e absolut nici o problemă.
Sorin Blejnar: Aşa, vreau să văd unde a lucrat în ultimii ani, de fapt asta mă interesează, unde a lucrat, cine i-a plătit venitul.
Angajat ANAF: Da, da, am înţeles.
Sorin Blejnar: Sau dacă a fost plătit ca avocat, eventual, ne uităm pe 394 ăla.
Angajat ANAF: Da, am înţeles.
Sorin Blejnar: Pe consultanţă, pe 394.
Angajat ANAF; Da, am înţeles. Cât pot de repede vă dau răspunsul.

×
Subiecte în articol: Dan Chitic