x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dăncilă: Azi marcăm Ziua Principatelor Unite atât în România, cât şi la Bruxelles

Dăncilă: Azi marcăm Ziua Principatelor Unite atât în România, cât şi la Bruxelles

24 Ian 2019   •   11:02
Dăncilă: Azi marcăm Ziua Principatelor Unite atât în România, cât şi la Bruxelles

Celebrarea Zilei Principatelor Unite nu doar în România, ci şi la Bruxelles, în contextul în care România deţine Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, este un motiv de mândrie şi, totodată, "o confirmare a faptului că poporul român a avut întotdeauna puterea şi înţelepciunea să aleagă calea dreaptă", a declarat, joi, premierul Viorica Dăncilă în mesajul transmis cu prilejul aniversării zilei de 24 ianuarie.

"Faptul că, astăzi, marcăm Ziua Principatelor Unite atât în România, cât şi la Bruxelles, unde în calitate de stat care deţine Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene ne asumăm cu onoare responsabilităţile, este un motiv de mândrie pentru ţara noastră şi pentru români. Este, totodată, o confirmare a faptului că poporul român a avut întotdeauna puterea şi înţelepciunea să aleagă calea dreaptă. Am încredere absolută în destinul nostru naţional şi european. Am încredere în români şi în România!", a afirmat prim-ministrul în mesajul său.

Premierul a menţionat că se împlinesc 160 de ani de la primul act istoric major în devenirea statului unitar şi suveran român actual - Unirea Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza domn al Moldovei şi Ţării Româneşti, subliniind că, la momentul respectiv, românii au avut de partea lor şi un "context extern favorabil, state europene-prietene".

"Aristocraţia noastră din acele timpuri, prin vârfurile sale intelectuale şi politice, precum şi cea mai mare parte a populaţiei au reuşit să transforme în realitate, pe o temelie durabilă, idealul unităţii naţionale româneşti, întrevăzute de geniul voievodului Mihai Viteazul la 1600 şi desăvârşite cu Marea Unire din 1918. Am avut de partea noastră un context extern favorabil, state europene-prietene, dar, mai ales, am avut elite româneşti remarcabile, care au crezut în destinul românesc, şi o voinţă populară extraordinară de a "seca Milcovul", de a şterge barierele între român şi român", a arătat premierul Viorica Dăncilă.

Totodată, ea a afirmat că românii au "experienţa coeziunii interne pentru o cauză, a luptei pentru locul nostru în istorie şi în lume, a victoriei care nu a fost niciodată obţinută în cotropire, ci în apărarea a ceea ce ne aparţine".

"Acest moment al istoriei noastre să îl sărbătorim cu încredere în România şi în resursele inepuizabile ale fiinţei româneşti. Avem experienţa coeziunii interne pentru o cauză, a luptei pentru locul nostru în istorie şi în lume, a victoriei care nu a fost niciodată obţinută în cotropire, ci în apărarea a ceea ce ne aparţine. Această pagină de istorie şi idealul de unitate al înaintaşilor care au făcut posibilă devenirea României de astăzi sunt fundamentale pentru viitorul naţiunii române, pentru evoluţia noastră ca societate modernă, ataşată valorilor europene, în care drepturile şi libertăţile sunt respectate şi apărate, ca stat suveran, preţuit de partenerii europeni şi internaţionali", a transmis premierul. AGERPRES

×
Subiecte în articol: viorica dancila