x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator David, in ilegalitate

David, in ilegalitate

de Razvan Belciuganu    |    16 Noi 2007   •   00:00
David, in ilegalitate
Sursa foto: KARINA KNAPEK/

Reforma la Interne a ministrului Cristian David a inceput cu o ilegalitate girată de Guvernul condus de Călin Popescu Tăriceanu. Reorganizarea ministerului, prevăzută intr-o recentă hotărăre de Guvern, nu are avizul prealabil al CSAT, după cum o cer legile in vigoare.Â
Reforma la Interne a ministrului Cristian David a inceput cu o ilegalitate, girată şi de Guvernul condus de Tăriceanu. Reorganizarea ministerului, prevăzută intr-o recentă hotărăre de guvern, nu are avizul prealabil al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, după cum o cer legile.



Hotărărea Guvernului nr. 1317/2007 care vizează structura organizatorică şi efectivele Ministerului Internelor şi Reformei Administrative condus de Cristian David ar fi trebuit să aibă avizul CSAT. La solicitarea noastră, secretarul Consiliului, consilierul de stat Ion Oprişor, ne-a precizat că hotărărea respectivă "nu a fost avizată de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării şi nu s-a solicitat de către Guvern avizarea ei pănă in prezent". Potrivit lui Oprişor, "conform prevederilor legale, cu referire in special la Legea nr. 415/2002, privind organizarea şi funcţionarea CSAT şi la Hotărărea Guvernului nr. 50/2005, republicată, pentru aprobarea Regulamentului privind procedurile, la nivelul Guvernului, pentru elaborarea, avizarea şi prezentarea proiectelor de acte normative spre aprobare, hotărărea in cauză trebuia să fie supusă spre adoptare Guvernului numai după obţinerea avizului de la CSAT".


OMERTA CONTINUÃ....
Consilierul de stat mai arată că Secretariatul CSAT a sesizat aspectele semnalate de noi şi a solicitat Secretariatului General al Guvernului să ia măsurile ce se impun in acest caz "astfel incăt aceasta să nu facă obiectul unor acţiuni in contencios administrativ in baza Legii nr. 554, din 02.12.2004, cu modificările şi completările ulterioare". Practic, in urma publicării hotărării in Monitorul Oficial din 6 noiembrie, transformările care au loc la MIRA, ordonate de ministrul Cristian David, nu au susţinerea legală. Totodată, lucrătorii MIRA afectaţi de prezenta hotărăre pot acţiona fără probleme in instanţă pe cei vinovaţi cu mari şanse de căştig. Primul care poate face acest lucru este Dan Cărbunaru, fostul şef al Direcţiei Generale de Informare şi Relaţii Publice desfiinţată de David fără prea multe resentimente. Eventualele daune materiale cerute se vor plăti, firesc!, de la bugetul de stat. Ca de obicei, ministerul care il are in frunte pe Cristian David nu s-a sinchisit să răspundă solicitării noastre dacă a cerut avizul CSAT in cazul HG nr. 1317/2007 şi dacă nu, de ce nu a făcut acest lucru.

Decizie ministerială - Adjunctul DGCCOA a fost chemat in ţară

  • Magda Colgiu

Decizia luată de ministrul Cristian David de a-l trimite ca om de bază in Italia pe adjunctul şefului Direcţiei Generale de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Antidrog (DGCCOA), Toma Rus (foto), s-a dovedit neinspirată, aşa cum scria ziarul nostru in urmă cu o săptămănă.

Conform unor surse din Poliţie, citate de Mediafax, Toma Rus a fost chemat incă de luni in ţară, impotriva lui fiind pusă in mişcare acţiunea penală, devenind astfel inculpat. Toma Rus a declarat că luni a fost informat despre acţiunea DNA şi marţi s-a intors in ţară şi a fost pus la dispoziţia IGPR ca simplu ofiţer. In Italia, Rus a coordonat activitatea tuturor poliţiştilor trimişi de IGPR.


CODUL POLIŢISTULUI. Potrivit articolului 65, alineatul 2 din Codul poliţistului, "poliţistul faţă de care s-a pus in mişcare acţiunea penală sau care este judecat in stare de libertate ori liberat provizoriu pe cauţiune este pus la dispoziţie".
Alineatul 4 al aceluiaşi articol explică modul in care sunt restrănse atribuţiile de serviciu ale ofiţerului pus la dispoziţie. Astfel, "poliţistul pus la dispoziţie indeplineşte numai acele sarcini şi atribuţii de serviciu stabilite in scris de şeful unităţii de poliţie şi beneficiază de drepturile băneşti corespunzătoare gradului profesional pe care il are, la nivelul de bază, precum şi de celelalte drepturi prevăzute in prezenta lege".

Concret, comisarul-şef Toma Rus nu va mai indeplini funcţia de adjunct al şefului DGCCOA, fiind retras şi din misiunea pe care acesta o avea de indeplinit in Italia.


ACUZE. El este cercetat de procurorii DNA pentru spălare de bani, trafic de influenţă, stabilirea cu intenţie a unei valori diminuate faţă de valoarea comercială a bunurilor operatorilor economici la care statul este operator şi complicitate la delapidare.

La 15 octombrie, comisarul-şef Toma Rus a fost numit director adjunct al Direcţiei Generale de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Antidrog (DGCCOA). Numirea a fost făcută pentru o perioadă de trei luni de şeful Poliţiei Romăne, Gheorghe Popa. Toma Rus este fostul şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Cluj, post pe care l-a ocupat pănă la 18 decembrie 2006. De atunci a stat o perioadă la dispoziţia Ministerului Internelor, după care a lucrat in cadrul DGCCOA.

×
Subiecte în articol: observator david toma rus