x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator De azi, impozit pe vanzarea de case

De azi, impozit pe vanzarea de case

31 Mai 2005   •   00:00

Tranzactiile imobiliare realizate de persoanele fizice vor fi impozitate de azi cu 10% daca proprietatea a fost detinuta mai putin de trei ani.

Notarii au obligatia sa calculeze, retina si sa vireze impozitul pe veniturile obtinute de cetateni din vanzarea proprietatilor, desi normele de aplicare elaborate de Ministerul de Finante nu au fost inca aprobate. Surse din Ministerul de Finante afirma ca aceste norme vor fi finalizate dupa ce Codul Fiscal va fi publicat in Monitorul Oficial, insa pana atunci notarii vor calcula impozitul conform Ordonantei nr. 24/2005. Cum cabinetele notariale vor varsa primele impozitele catre stat la 25 iulie, Finantele promit sa finalizeze in timp util toate aceste documente. Legea ii obliga pe notari sa transmita Fiscului, de doua ori pe an, o lista dupa model, care sa cuprinda tranzactiile impozabile efectuate. Listingul va contine numele si prenumele vanzatorului, ale cumparatorului, valoarea tranzactiei, taxele notariale aferente, venitul impozabil, precum si impozitul retinut.

CALCULE. Notarii calculeaza venitul impozabil aferent unei tranzactii ca diferenta intre pretul de vanzare si cel la care a fost cumparat bunul, conform Ordonantei nr. 24/2005. Din aceasta baza impozabila se scad taxele notariale, precum si o cota forfetara de 5% din valoarea impozitului, respectiv 0,5% din valoarea tranzactiei. Propunerea contine insa si anumite neclaritati. Nu se face nici o diferentiere intre amenajarile minore si cele majore, care pot sa ridice chiar si cu 40% pretul de vanzare al unei proprietati. In plus, inflatia nu apare in ecuatia Finantelor. (Daniela Ivan)

×
Subiecte în articol: observator