x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator De ce a demisionat Scutaru de la Cotroceni?

De ce a demisionat Scutaru de la Cotroceni?

de Dan Constantin    |    07 Mar 2015   •   20:29
De ce a demisionat Scutaru de la Cotroceni?

Plecarea intempestiva a lui George Scutaru din functia de consilier prezidential pentru securitate nationala, considerata cea mai importanta pozitie in aparatul Palatului Cotroceni, este o miscare invaluita in mister.

La 24 de ore de la publicarea decretului prin care Scutaru a fost eliberat din functie si generalul Oprisor i-a luat locul nu exista o explicatie consistenta in spatiul public pentru plecarea din post a celui care a fost artizanul propulsarii lui Klaus Iohannis in functia de lider al PNL si de candidat la prezidentiale.


Dupa publicarea decretului semnat de Presedintele Romaniei, in 6 martie, primele reactii logice indicau un pas administrativ firesc premergator numirii lui Scutaru in functia de director al Serviciului de Informatii Externe.
 
Dupa cateva ore insa, un mesaj pe reteaua de socializare postat de purtatoarea de cuvant a Presedintiei, preciza ca eliberarea din functie a lui George Scutaru s-a produs in urma demisiei din motive personale.
In limbaj diplomatic aceasta formulare acopera o divergenta majora cu superiorul sau un act impus in urma unei situatii dificile aparute in activitatea sau biografia demisionarului.
 
Pot fi facute  astfel speculatii legate de vizita in Romania a  Directorului FBI chiar in ziua primei sedinte a CSAT conduse de Klaus Iohannis si discutiile avute la Cotroceni cu Presedintele Romaniei.Aceaste speculatii sunt in conexiune si cu demisiile din structurile de securitate si ordine publica din Bulgaria survenite in timpul vizitei la Sofia a directorului FBI, a doua zi dupa prezenta acestuia la Bucuresti.
 
Legat de  SIE exista si un punct de vedere discutat in interiorul institutiei prezidentiale care ar inclina spre continuarea actualei formule de conducere care functioneaza si alte tari NATO care agreaza un directorat profesionist in locul conducerii politice a serviciului de spionaj.

×