x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator DECIZIE. Andrei Iucinu poate purta numele tatălui său, Dumitru Tinu

DECIZIE. Andrei Iucinu poate purta numele tatălui său, Dumitru Tinu

10 Mar 2009   •   00:00
DECIZIE. Andrei Iucinu poate purta numele tatălui său, Dumitru Tinu

Curtea de Apel Bucureşti a decis că Andrei Iucinu poate purta numele de familie al tatălui său, Dumitru Tinu, judecătorii confirmând, astfel, decizia Tribunalului Capitalei în acest sens, informează Mediafax.



În septembrie 2008, Tribunalul Bucureşti a decis că fiul jurnalistului Dumitru Tinu, Andrei Iucinu, poate purta numele de familie al tatălui său. Soluţia fost atacată de soţia şi fiica jurnalistului, Tamara şi Anna Maria Tinu, la Curtea de Apel Bucureşti. Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a respins recursurile celor două, confirmând, astfel, decizia instanţei inferioare. Avocatul celor două a cerut, luni, instanţei să suspende judecarea acestui dosar, până la soluţionarea finală a cauzei referitoare la moartea jurnalistului Dumitru Tinu şi cea legată de moştenirea averii. În această cauză, o altă instanţă, Judecătoria sectorului 3, a dar câştig de cauză lui Andrei Iucinu, urmând să se judece şi căile de atac. De asemenea, avocatul a susţinut că Andrei Iucinu arătând un comportament nedemn şi "aducând injurii şi afirmaţii calomnioase doamnelor Tinu". De partea cealaltă, avocatul lui Andrei Iucinu a arătat că dorinţa acestuia de a purta numele Tinu nu "vatămă nimănui" şi este un drept al său. În acest proces, Judecătoria sectorului 1 a decis în primă instanţă, în martie 2008, că Iucinu poate purta numele de familie al tatălui său. Potrivit deciziei secţiei civile a Judecătoriei, cererea lui Andrei Iucinu s-a admis în parte, dar se arată că acesta va putea "purta în continuare" numele de Tinu. Faţă de cererea tânărului de modificare a numelui tatălui din certificatul de naştere şi faţă de modificarea numelui de familie din acelaşi document, instanţa a decis disjungerea soluţionării acestor capete de cerere şi formarea unui nou dosar. Acest dosar, în care Andrei Iucinu a cerut să-i fie modificate în certificatul de naştere rubricile "Numele tatălui" şi "Nume" astfel încât să figureze ca fiu al lui Dumitru şi să poarte numele de familie Tinu, dar şi obligarea Primăriei Sectorului 6 la eliberarea unui nou certificat de naştere cu caracteristicile cerute, este suspendat până la o soluţie definitivă în privinţa numelui fiului jurnalistului. Iucinu a solicitat Judecătoriei sectorului 1 Bucureşti schimbarea numelui după cel al tatălui său, jurnalistul Dumitru Tinu, iar decizia instanţei a fost atacată cu apel la Tribunalul Bucureşti. În privinţa împreujurăilor morţii jurnalistului Dumitru Tinu, în 27 februarie, procurorii prahoveni au respins plângerea lui Andrei Iucinu, păstrând soluţia de neîncepere a urmăririi penale. Prin această rezoluţie a procurorilor Parchetului Tribunalului Prahova se confirmă prima soluţie dată în 12 martie 2003, care stabilea că moartea lui Dumitru Tinu a survenit în urma unui accident de circulaţie. Andrei Iucinu poate ataca în instanţă rezoluţia procurorilor de respingere a plângerii sale.
Dumitru Tinu, fostul preşedinte al Consiliului de Administraţie al societăţii Adevărul şi, în acelaşi timp, director şi proprietar al ziarului, a murit în dimineaţa zilei de 1 ianuarie 2003, în urma unui accident rutier. El devenise, cu câteva luni în urmă, acţionar majoritar al societăţii Adevărul. (V.A.)

×