x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Definitiv si irevocabil - ANPA si ARBDD au facut abuz

Definitiv si irevocabil - ANPA si ARBDD au facut abuz

de Alexandru Nastase    |    25 Mar 2006   •   00:00

Curtea de Apel Constanta a decis in aceasta saptamana, prin sentinta definitiva si irevocabila, ca Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura se face vinovata de abuz in cazul refuzului de a viza permisele de pescuit inaintate de firmele concesionare din Delta Dunarii.
Alaturi de ANPA, vinovata se face Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii. Ambele institutii au fost obligate sa elibereze in cel mai scurt timp respectivele documente concesionarilor din Delta, astfel incat acestia sa isi poata incepe activitatea, trei luni mai tarziu decat ar fi avut dreptul.

REFUZ. Cinci firme concesionare din Delta au apelat la instanta la inceputul acestui an pentru a putea sa isi desfasoare activitatea din contractul incheiat cu statul roman. S-a ajuns la aceasta situatie dupa ce institutiile statului, ANPA si ARBDD, au comis un abuz refuzand sa le elibereze concesionarilor permise de pescuit pentru 2006. Mai mult decat atat, seful ANPA se batea cu pumnul in piept afirmand ca el va da resursa piscicola din Delta pescarilor, gratis si prin atribuire directa, desi aceasta actiune inseamna incalcarea flagranta a Constitutiei, unde scrie clar ca resursa statului nu se da gratis spre exploatare.

ACUZATII. ANPA si ARBDD vor trebui sa suporte, evident din bani publici, cheltuielile de judecata. Partea hilara este aceea ca, in timpul procesului, la intrebarile instantei, cele doua institutii de stat s-au acuzat reciproc pentru aceasta situatie. Desi in discursurile sale ministrul Sulfina Barbu spune ca autoritatile trebuie sa aiba grija de pescarii din Delta, ARBDD a aratat ca nu respecta acest lucru. Procesul a aratat ca desi ARBDD le-a raspuns pescarilor ca a trimis toate documentele la Bucuresti in timp util, s-a inregistrat o intarziere inexplicabila de 10 zile pentru ca actele sa ajunga la ANPA.

×
Subiecte în articol: observator anpa