x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Defrişări masive în nordul Bucureştiului

Defrişări masive în nordul Bucureştiului

19 Ian 2008   •   00:00
Defrişări masive în nordul Bucureştiului

Triungiul Bermudelor se găseşte mai nou în high life-ul Capitalei. În zona mărginită de Bulevardul Expoziţiei, Şoseaua Kiseleff, Poligrafiei şi Bucureşti – Ploieşti, copacii dispar peste noapte. Zona face toţi banii, motiv pentru care terenurile sunt vânate de diverşi oameni de afaceri. Bineînţeles că ele aduc bani atunci când găzduiesc blocuri-turn, şi nu copaci. 


Triungiul Bermudelor se găseşte mai nou în high life-ul Capitalei. În zona mărginită de Bulevardul Expoziţiei, Şoseaua Kiseleff, Poligrafiei şi Bucureşti – Ploieşti, copacii dispar peste noapte. Zona face toţi banii, motiv pentru care terenurile sunt vânate de diverşi oameni de afaceri. Bineînţeles că ele aduc bani atunci când găzduiesc blocuri-turn, şi nu copaci.  


La nivelul proiectelor privind înverzirea oraşelor României, datele arată promiţător. Potrivit ministrului Mediului, Attila Korodi, până în anul 2013 fiecare localitate trebuie să ofere fiecărui locuitor al său o suprafaţă verde de 26 de metri pătraţi. Structurat pe trimestre, planul "de înverzire" ar trbui să urmeze etape bine stabilite. Astfel, la sfârşitul anului 2010 ar fi de dorit să se ajungă la 20 de metri pătraţi pe cap de locuitor, iar până la 31 decembie 2013, la 26 de metri pătraţi. Mai există, de altfel, şi OGU nr. 195/2005, adoptată prin Legea nr. 265/2006, care interzice lichidarea zonelor verzi existente. Pentru Bucureşti, 200.000 de platani sunt în stand by. Potrivit afirmaţiilor lui Adriean Videanu, au fost deja stabilite cu exactitate şi zonele pe care aceştia vor fi plantaţi. Sunt urmărite, se pare, arterele importante ale Capitalei.


FÅRÅ SCÅPARE. Problema este însă alta. Plouă cu amenzi, se întrevăd procese, dar se taie în continuare foarte mulţi copaci. Fie el terenul concesionat, proprietate privată sau publică, nu este altceva decât o miză valoroasă. Cei care vânează terenuri nu se opresc sub ameninţarea unei amenzi timide sau a obligaţiei de a planta, în schimbul copacilor tăiaţi, alţi trei. De altfel, fondul alocat acestei operaţiuni este destul de greu de controlat, la fel cum este şi rezultatul. Bucureştiului nu i-a ajuns calvarul verii 2007, noi vrem beton şi praf, nu verdeaţă şi parcuri pentru plămânii copiilor noştri.


SUB LUPÅ. La ieşirea din Capitală, pe DN 1, colţ cu Jandarmeriei, se zvoneşte că se va ridica un alt bloc-turn. Problema este că în vecinătatea drumului naţional se găseşte o pădure. Aceasta mai păstrează încă ceva din ceea ce ar trebui să fie centura verde de protecţie a Capitalei. O eventuală defrişare a copacilor nu numai că ar încălca legea, dar ar crea precedentul distrugerii acestei păduri. Jurnalul Naţional a încercat să găsească urma acestui proiect. Primăria Sectorului 1 nu a dat însă nici un aviz în acest sens. Nu este însă exclus ca, în scurt timp, blocul-turn să apară peste noapte, iar copacii să dispară.  


ENCLAVA DIN PÅDURE. Există însă un proiect care se găseşte în plină dezvoltare pe Strada Jandarmeriei nr. 14. Deocamdată s-au respectat toate avizele şi autorizaţiile. Nu au fost înregistrate litigii privind încălcarea fondului forestier. Zona cu pricina este un A 4 – "activităţi productive, subzona sere". Din gardul şantierului începe, ce e drept, zona V 1. În luna ianuarie a anului 2007 a fost semnată autorizaţia de construire. Suprafaţa este de aproximativ 10.000 de metri pătraţi şi pe ea se găsesc mai multe construcţii, motiv pentru care a fost dată şi o autorizaţie de desfiinţare a acestora. Proiectul se va numi "La Stejar" şi a depus mai multe contracte de urbanism, asta pentru că numărul clădirilor pe care vor să le ridice s-a modificat. În final, vor fi construite 28 de blocuri cu trei sau patru etaje, însumând 554 de apartamente. Pentru acest proiect a fost aprobat şi un Plan Urbanistic Zonal (PUZ), modificator care stabileşte accesul în viitorul complex. Acesta va fi asigurat din Strada Jandarmeriei. Potrivit datelor existente, vorbim despre o "enclavă în fond forestier", delimitată de un gard de beton.  


PRECEDENT. În luna octombrie a anului trecut, Jurnalul Naţional relata despre tăierea a 70 de arbuşti pe Bulevardul Poligrafiei. Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti (ALPAB) a parafat pe atunci un aviz pentru tăierea a 19 copaci din zona Casei Presei Libere, pe Bulevardul Poligrafiei numerele 49-51. Cu avizul la purtător, semnat la 4 octombrie 2007, beneficiarul nu a mai stat de gânduri şi a trecut la împlinirea visului imobiliar. Au fost raşi 70 de arbuşti, depăşind cu mult numărul de pomi aprobaţi spre tăiere cu avizul ALPAB. Scopul defrişării este uşor de ghicit – un bloc-turn de 29 de etaje. Pentru tăierea arborilor investitorul a primit o amendă consistentă şi obligaţia plantării compensatorii.


Pomicola, visul imobiliar

În nordul Bucureştiului, o altă bombă verde stă să explodeze. Unitatea de cercetare şi dezvoltare pentru pomicultură Băneasa deţine acolo un patrimoniu bogat – 60 de hectare de verdeaţă. Tergiversarea HG 1881 care ar fi salvat pământul bogat al unităţii riscă să transforme oaza de verdeaţă, în scurt timp, într-un cartier rezidenţial. Singurul obstacol în calea transformării unităţii în zonă de lux nu este statul, ci marile forţe imobiliare care nu au ajuns încă la o înţelegere. Legea 290/2002 prevede reorganizarea activităţii de cercetare. Unitatea din Băneasa ar fi trebuit să fie trecută într-una din anexele acesteia. De altfel, numai câteva staţiuni au ratat reorganizarea. Întâmplător sau nu, una dintre ele a fost şi unitatea din Bucureşti, renumită şi vânată de ani buni pentru pământul pe care îl deţine. Dosarele de retrocedare nu au încetat să apară, iar validările drepturilor de proprietate sunt tot mai multe.


Sesizări

Dacă aflaţi despre abuzile ce se fac pe spaţiile verzi care aparţin domeniului public al statului şi despre tăierea copacilor din zona în care locuiţi, atât din Bucureşti, cât şi din ţară, puteţi scrie pe adresa de mail: numaitaiaticopacii@jurnalul.ro sau puteţi suna la 318.20.37; 318.20.43 sau 318.20.26.


×
Subiecte în articol: salvaţi spaţiul verde!