x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Delta Dunării: Probleme cu studiul cadastral

Delta Dunării: Probleme cu studiul cadastral

de Alexandru Nastase    |    17 Apr 2008   •   00:00
Delta Dunării: Probleme cu studiul cadastral
Sursa foto: Jurnalul foto/

O firmă din Miercurea-Ciuc urmează să încaseze 3 mi­lioane de euro de la bugetul de stat pentru a realiza studiul cadastral al Deltei Dunării. Firma aparţine unui lider local UDMR, iar licitaţia este vehement contestată.

O firmă din Miercurea-Ciuc urmează să încaseze 3 mi­lioane de euro de la bugetul de stat pentru a realiza studiul cadastral al Deltei Dunării. Firma aparţine unui lider local UDMR, iar licitaţia este vehement contestată.

 

Încă un scandal în Delta Dunării. După ce că în mandatul de guvernator al libe­ralului Paul Cononov Re­zervaţia a ajuns raiul braconie­rilor, iar numeroase probleme grave au rămas nerezolvate, scandalul terenurilor continuă la Tulcea. Domeniul public de interes naţional şi judeţean din Rezervaţie a fost intens vînat în ultimii ani de libe­ralii din Tulcea şi Constanţa. Proiecte de staţiuni, de cartiere rezidenţiale, de autostradă, de parcuri eoliene au vizat terenurile respective. Mai mult decît atît, în presă au apărut informaţii că unii primari liberali din partea constănţeană a Rezervaţiei au cadastrat şi intabulat în intravilanul şi extravilanul localităţilor lor hectare întregi din terenul RBDD. Parcelele din judeţul Constanţa au fost cadastrate şi inta­bulate în anul 2002 de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare “Delta Dunării” din Tulcea. Din lipsă de fonduri – scuza oficială –, terenurile din judeţul Tulcea au rămas neintabulate. Bani s-au găsit la sfîrşitul anului trecut, investiţia a fost aprobată în regim de urgenţă de ministrul Mediului, Attila Korodi, iar în ianuarie Administraţia Rezervaţiei Biosfe­rei Delta Dunării a demarat procedurile de licitaţie.

Cîştigătoare a fost desemnată firma Topo Service Miercurea-Ciuc, care aparţine UDMR-istului Iozsef Botond Rakossy, pentru suma de 3 mi­lioane de euro. La licitaţie s-au mai înscris trei firme din Miercurea-Ciuc (Topo Service, DXF SRL şi Carto Service), una din Piteşti (Topo Cad) şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Delta Du­nării.

 

CONTROVERSE. Documen­tele emise de comisia de licitaţie a ARBDD arată că doar institutul şi firma din Piteşti îndeplineau condiţiile de eligibilitate: experienţă în realizarea unor studii de o complexitate similară. În caietul de sarcini se arată că “participanţii la licitaţie ar trebui să facă dovada că au realizat în ultimii trei ani două-trei studii cadastrale similare”. Deşi firmele din Miercurea-Ciuc nu au depus la dosar o astfel de dovadă, au fost acceptate, iar Topo Service a şi cîştigat licita­ţia.

Un alt semn de întrebare este acela că, în momentul derulării licitaţiei, Iozsef Botond Rakossy, patronul firmei Topo Service Miercurea-Ciuc, era funcţionar public la Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, iar un subaltern din Tulcea al acestuia a făcut parte din comisia de licitaţie. Dintre cei implicaţi, nici unul nu a dorit să lămurească aspectele. Mi­nistrul Mediului şi Dezvoltării Durabile nu este în acest moment în ţară, fiind plecat la Paris la o conferinţă. Iozsef Botond Rakossy nu a răspuns la telefon.

Singurul care a făcut un comentariu este guvernatorul Paul Cononov. Acesta a declarat, pentru presa locală, că licitaţia este perfect legală, urmînd să fie avizată cît de curînd.

 

alexandru.nastase@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: verde! delta dunării