x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator DEMOCRAŢIE AUTENTICĂ / Schimbări pentru normalitate

DEMOCRAŢIE AUTENTICĂ / Schimbări pentru normalitate

de Mircea Opris    |    02 Dec 2008   •   00:00

Profesorul  Armin Heinen, de la Universitatea din Aachen, împreună cu profesorul Victor Neumann de la Universitatea de Vest Timişoara au pus pe picioare Şcoala Doctorală de Istorie Conceptuală “Reinhart Koselleck”, prima de acest gen din estul Europei.



Scopul şcolii deschise la Timişoara este acela de a “rescrie” istoria recentă a României, un proiect pentru care Fundaţia Volkswagen din Germania le-a alocat cercetătorilor 370.000 de euro.

Necesitatea acestei şcoli este una evidentă pe termen lung şi are implicaţii directe în viaţa politică şi socială a României. Armin Heinen, specialist recunoscut în mediile academice pentru originalitatea studiilor privind istoria Europei Central-Sud-Estice, a mai avut o astfel de provocare acasă, în Germania, unde a contribuit la denazificarea identităţii şi a culturii germane, după dictatura lui Adolf Hitler. “Politica românească are două mari probleme structurale. Actualul sistem politic românesc poartă urmele unei dictaturi care a fost atât de lungă, încât nu aţi mai avut şansa de a reveni pe un făgaş al tradiţiilor de dinainte de ultimul război mondial. Germania a avut această şansă. România, din păcate, nu. Acest lucru vom încerca să îl reparăm prin şcoala înfiinţată la Universitatea de Vest. Am ales Timişoara pentru că aici îl ştiam pe profesorul Victor Neumann, îi cunoşteam activitatea şi cărţile scrise de el. Mi-a plăcut ideea lui Neumann şi am decis să facem acest proiect individual.  Programul de la Timişoara e necesar pentru a lămuri multe aspecte neclare din istoria voastră, de la fascism şi legionari la comunism şi până la viaţa politică pe care o aveţi astăzi”, a declarat Armin Heinen. Practic, şcoala de la Timişoara dă celor opt doctoranzi aleşi să rescrie istoria României, în colaborare cu cei mai buni specialişti români şi germani din domeniu.

×
Subiecte în articol: observator