Camera Deputaţilor a adoptat marţi Ordonanţa prin care stimulentele acordate funcţionarilor din Ministerul de Finanţe sunt incluse în salariul de bază. OUG 1/2010, emisă la începutul anului 2010, a fost modificată în acest sens la cererea Ministerului Finanţelor, după ce a izbucnit revolta funcţionarilor din minister.
Astfel, în Comisia de muncă deputatul PDL Claudia Boghevici a propus ca în Ordonanţa privind unele măsuri de reîncadrare în funcţii a unor categorii de personal din sectorul bugetar şi stabilirea salariilor acestora să fie introdus un articol nou care prevede că "pentru personalul din cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice finanţate integral de la bugetul de stat sau din bugetele de asigurări sociale, care beneficiază lunar de drepturi băneşti acordate din fondurile constituite în temeiul Ordonanţei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală (...), salariile de bază se calculează prin includerea în acestea a valorii medii a acestor drepturi băneşti acordate în cursul anului 2009 pentru fiecare funcţie publică pe categorii, clase şi grade profesionale respectiv pentru fiecare funcţie contractuală, în funcţie de nivelul studiilor, pe grade sau trepte profesionale". Proiectul a întrunit 209 voturi favorabile, 12 împotrivă şi 66 de abţineri din partea PSD. Astfel, Guvernul a rezolvat temporar problema salariilor funcţionarilor, Camera Deputaţilor fiind for decizional în privinţa acestui act normativ.
Circa 100 de angajaţi din Ministerul de Finanţe au oprit ieri activitatea, timp de câteva ore, nemulţumiţi că nu au primit încă stimulentele promise în urma protestului spontan de săptămâna trecută. Protestul a fost cauzat de întârzierile în "procesul neobişnuit" de validare a listelor privind stimulentele, precum şi de o comunicare defectuoasă, a spus Liviu Toader, prim-vicepreşedintele Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP). Protestul spontan s-a desfăşurat la etajul unu al Ministerului de Finanţe iar presa nu a avut acces în instituţie. "Se aşteptau ca, potrivit înţelegerii iniţiale, să aibă banii deja în cont, dar se pare că nu mai au încredere în nimeni".
Toader a anunţat că până marţi seara au fost validate listele pentru 20 de direcţii generale din MFP. Şeful ANAF, Sorin Blejnar, a încercat să minimizeze acţiunea sindicatelor declarând că angajaţii nu protestează ci doar se bucură pentru că s-a adoptat un amendament la OUG 1/2010 privind stimulentele acordate bugetarilor.
Chiar dacă angajaţii din Ministerul Finanţelor au încheiat protestele, situaţia stimulentelor e departe de a fi clarificată. Ministrul Finanţelor spune că a convenit cu sindicatele să fie respectate criteriile de performanţă. "Sunt structuri ale administraţiei fiscale ce nu au realizat fond de stimulente, mă refer şi la vamă şi la alte structuri. Aceia care nu au constituit fond de stimulente nu pot primi, înseamnă că nu au rezultate", a precizat Gheorghe Ialomiţianu, ministrul Finanţelor.
Citește pe Antena3.ro