x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Deputatul ucrainean Andrii Odarcenko, acuzat de dare de mită, a fugit în România și a cerut azil

Deputatul ucrainean Andrii Odarcenko, acuzat de dare de mită, a fugit în România și a cerut azil

de Redacția Jurnalul    |    23 Sep 2024   •   16:45
Deputatul ucrainean Andrii Odarcenko, acuzat de dare de mită, a fugit în România și a cerut azil
Sursa foto: FB Andrii Odarcenko

Andrii Odarcenko, deputat din fracțiunea "Sluha Narodu" (Servitorul Poporului) din Ucraina, acuzat de încercarea de a mitui conducerea Agenției de Reconstrucție și Dezvoltare a Infrastructurii, a fugit în România, unde a solicitat azil.

Potrivit unui procuror care a participat la ședința Curții Anticorupție din Ucraina, Odarcenko a trecut ilegal granița cu România, ocolind punctele de control, după care a depus o cerere de azil către autoritățile române, conform Ukrainskaya Pravda.

Detalii despre fuga lui Odarcenko

Pe 19 septembrie, șoferul neoficial al deputatului a declarat că, cu două zile înainte, Odarcenko i-a cerut să îl lase în centrul orașului, i-a înmânat telefoanele pentru a fi încărcate și i-a spus că va merge singur la și de la Parlament. De atunci, șoferul nu l-a mai văzut și nu a putut lua legătura cu el.

Se precizează că președintele Radei Supreme nu a eliberat nicio autorizație de călătorie pentru Odarcenko.

După fuga deputatului, procurorul a solicitat confiscarea cauțiunii de 15 milioane de grivne și schimbarea măsurii preventive din cauțiune în arest.

Odarcenko a fost acuzat în noiembrie 2023 de către Procuratura Anticorupție și Biroul Național Anticorupție din Ucraina pentru încercarea de a mitui șeful Agenției de Reconstrucție, Mustafa Nayyem. Deputatul ar fi cerut fonduri pentru renovarea unei universități unde ocupa poziția de rector, deși contractul său fusese suspendat. În septembrie, autoritățile au suspectat că acesta a fugit din țară, moment în care au cerut confiscarea cauțiunii și emiterea unui mandat de căutare.

×