x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Desant electoral la Făget: Udrea, Axinte, Geoană şi Vanghelie

Desant electoral la Făget: Udrea, Axinte, Geoană şi Vanghelie

de Mircea Opris    |    15 Feb 2009   •   00:00
Desant electoral la Făget: Udrea, Axinte, Geoană şi Vanghelie

"Doamna Lenuţa, îţi spun drept / Mă bucur că aţi venit la Făget / Domnul să te binecuvânteze / Calea să ţi-o lumineze / Spre tot ce-i bine şi trudiţi / Pe noi dacă ne iubiţi".



PD-L şi PSD şi-au dat mâna peste ţară. Vineri, ambele formaţiuni şi-au trimis cei mai de seamă reprezentanţi în orăşelul bănăţean ctitorit de Ion Iliescu, pentru a lansa concomitent cei doi candidaţi pentru primărie. De câteva luni oraşul este condus de către secretarul primăriei, Valentina Sitam după ce primarul pesedist Dorel Covaci a plecat ca deputat iar viceprimar nu mai există încă din luna mai 2008. în faţa oamenilor din micul oraş, Elena Udrea şi Mircea Geoană au simulat o bătălie electorală, cu final anunţat ţncş de anul trecut.

Udrea a făcut turism electoral

Ministresa blondă a venit însoţită de senatorul Dorel Borza, deputatul Valeriu Tabără şi alţi membri de partid. "Artileria grea” a fost reprezentată de către personajul Axinte, din trupa de comedie Vacanţa Mare. Cu o astfel de garnitură, nimic nu a lipsit de la Făget.

"Este cel mai frumos ministru pe care ni l-a dat Dumnezeu”, astfel a a prezentat-o Axinte, de la "Vacanţa Mare”, pe Elena Udrea, vineri, în faţa oamenilor din oraş. Făgeţenii s-au strâns la Casa de cultură ca să o vadă "pe cea mai cunoscută blondă din politica autohtonă”. Deşi ministrul Turismului trebuia să ajungă încă de dimineaţă la Făget, întreg programul a fost decalat din cauza drumurilor înzăpezite.

Într-un final, Udrea a ajuns la Casa de cultură, de unde muzica răsuna pe toată strada şi unde o aşteptau zeci de fani. Deviza întâlnirii a fost "Votaţi portocala, că lămâia, PNL, aţi văzut, e acră, iar roşia pătează”, a recomandat Axinte de pe scenă. "Vin dinspre Timişoara şi mi-am dat seama că investiţiile nu prea s-au îndreptat către Timiş până acum. Acest guvern va da bani pentru investiţii, va trimite banii pentru a face drumul către dumneavoastră”, a promis Elena Udrea electoratului. Aproape toţi liderii şi parlamentarii PD-L Timiş s-au mobilizat şi au participat la întâlnirea electorală organizată de PD-L în localitate.

Făgeţenii şi-au ales duminică un nou primar, după ce social-democratul Dorel Covaci a fost ales deputat. Udrea a dat mâna cu oamenii, s-a pozat alături de ei, le-a promis investiţii şi i-a sfătuit să voteze: "Nu vreau să mă întorc aici să facem alegeri, ci vreau să vin să facem turism”. "Blonda de la Turism” a primit chiar şi o poezie de la un admirator:

"Doamna Lenuţa, îţi spun drept / Mă bucur că aţi venit la Făget / Domnul să te binecuvânteze / Calea să ţi-o lumineze / Spre tot ce-i bine şi trudiţi / Pe noi dacă ne iubiţi".

După întâlnirea electorală, Elena Udrea a vizitat în mare viteză primăria şi biserica din lemn din localitatea Băteşti, după care a plecat spre Timişoara, pentru a nu da nas-în-nas cu Mircea Geoană şi echipa PSD care se îndrepta tot către Făget pentru a-şi lansa propriul candidat. Deşi a promis o întrevedere epe teme de turism, Udrea a plecat fără să se mai întânească cu proprietarii de pensiuni şi primarii din zonă.

60 de minute de promisiuni galactice
La scurt timp după ce a plecat Elena Udrea de la Casa de Cultură din Făget, aici au poposit preşedintele PSD Mircea Geoană, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, cel al Agriculturii, Ilie Sârbu, şi liderul PSD Bucureşti, Marian Vanghelie.

Aceştia au ales lansarea la o oră mai târzie, după ce, cu o noapte înainte,  delegaţia a chefuit până la ora 2 dimineaţă la Cramele Recaş. Liderii şi miniştrii PSD au strâns mâinile votanţilor, le-au vorbit despre continuitate, au mângâiat pe creştet câţiva copii, şi-au ţinut discursurile pline de promisiuni şi au plecat înapoi spre Timişoara după aproximativ o oră. "ştiu că au mai fost unii şi unele prin oraş, drumurile sunt înzăpezite, puţin turism nu strică”, a ironizat Mircea Geoană vizita Elenei Udrea.

Dacă la PD-L s-au numărat mulţi tineri, dornici s-o vadă pe Elena Udrea, la întâlnirea electorală organizată de PSD au predominat cei de vârsta a treia. Subiectul favorit a fost creşterea pensiilor. O scurtă trecere în revistă a promisiunilor electorale făcute de liderul PSD la Făget în vremuri de criză curpinde creşterea pensiilor, protejarea şi crearea de noi locuri de muncă, investiţii în infrastructură, facilităţi pentru angajatori şi dreptate în tribunale.Mircea Geoană a asigurat audienţa că "PSD nu a înclinat steagul la Băsescu. Jocul jocurilor, miza mizelor, cea mai importantă alegere, rămâne cea pentru preşedinţia României. Scopul nostru în acest an, de la Făget la Cotroceni, este ca PSD-ul să conducă România”.

Un blat bine regizat

Fostul primar PSD, Dorel Covaci, are câteva pete negre, sesizate chiar de către Curtea de Conturi. Acestea se referă la câteva finanţări aprobate de către fostul primar din bani publici, de la bugetul local, fără a avea aprobarea consilierilor locali.

"Bomba" a fost lansată de către cei de le PD-L, încă din luna mai 2008, de la alegerile locale. Astfel, surse din PSD Timiş ne-au declarat că, din cauza problemelor lui Covaci, li s-a pus cuţitul la gât, iar tânărul candidat al  PD-L trebuie să câştige funcţia de primar. în urmă cu câteva săptămâni, lideri din filiala Timiş a PSD s-au întâlnit cu consilierii locali ai PD-L din Făget, pentru a aproba exerciţiul bugetar pe anul 2008 şi a muşamaliza astfel finanţările aprobate  de către Dorel Covaci.

Consilierii locali au refuzat însă propunerea, probelma trenând la Curtea de Conturi. Lui Dorel Covaci nu i se poate întâmpla însă nimic, acesta beneficiind acum de imunitate parlamentară, pentru următorii patru ani. Folosindu-se de acelaşi raport al instituţiei de control, propriul partid i-a forţat mâna lui Covaci să candideze pentru un post de deputat, pentru a ridica scorul electoral al PSD pe Colegiul 4 Timiş.

×
Subiecte în articol: observator psd geoană pd-l udrea covaci făget