x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Deschidere an universitar 2015-2016

Deschidere an universitar 2015-2016

30 Sep 2015   •   17:41
Deschidere an universitar 2015-2016

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, una dintre cele mai titrate instituţii de învăţământ din Europa şi chiar din lume va intra în anul universitar 2015-2016 cu noi perspective şi proiecte menite să poziţioneze în continuare medicina românească pe harta performanţei şi profesionalismului desăvârşite sub acelaşi imbold al jurământului lui Hippocrate.

La ceremonia de deschidere a noului an universitar, ce va avea loc joi, 1 octombrie 2015, începând cu ora 9:00, vor fi prezenţi, alături de cei aproximativ 10.000 de studenţi ai Universităţii, rectorul UMF „Carol Davila” din București, Acad. I.Sinescu, preşedintele Academiei Române, Acad. Ionel Valentin Vlad, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, preşedintele ANCS, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, Tudor Prisecaru şi multe alte personalităţi din mediul academic şi universitar. Evenimentul se va desfășura în Amfiteatrul Facultății de Medicină „George Emil Palade”.

„Istoria celor 158 de ani de la înfiinţarea şcolii de medicină din ţara noastră, se poate defini doar prin mărturiile marilor personalităţi care s-au format aici şi şi-au pus amprenta în cercetarea ştiinţifică medicală mondială. C.I.Parhon, Ion Cantacuzino,Toma Ionescu, Ion Juvara sau George Emil Palade (laureat al premiului Nobel) sunt doar câţiva dintre marii oameni de ştiinţă care au dus România şi Universitatea de Medicină din Bucureşti în elita mondială a medicinei. Toate acestea nu pot decât să ne oblige să continuăm cu aceeaşi abnegaţie munca şi dăruirea acestor corifei pentru cercetare ştiinţifică şi mai ales practică medicală” a precizat rectorul UMF „Carol Davila” din București, Acad. I.Sinescu.
Promoţia din acest an universitar a UMF "Carol Davila" va purta numele marelui savant Ion Cantacuzino, medic și microbiolog român, fondator al școlii românești de imunologie și patologie experimentală. „ Dacă vrei ca viitorul să fie credibil, pune în el şi trecutul, spunea marele regizor şi scenarist american Stanley Kubrick , iar această memorabilă cugetare sper să fie un punct de referinţă pentru promoţia 2015-2016 în desăvârşirea sa profesională cu atât mai mult cu cât va purta numele marelui savant Ion Cantacuzino” susţine rectorul UMF „Carol Davila” din București, Acad. I.Sinescu.

Promoţia anului universitar 2014-2015 (1.389 de absolvenţi licenţiaţi) a purtat numele reputatului medic Ion Juvara, prieten şi coleg de promoţie cu George Emil Palade – laureat al Premiului Nobel pentru Medicină. Profesorul Ion Juvara a fost o personalitate prodigioasă a chirurgiei româneşti, contribuind la consolidarea Şcolii româneşti de chirurgie. În cursul anului unversitar, familia acestuia împreună cu colegiul director al Universităţii de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” din Bucureşti au dezvelit în semn de recunoştinţă bustul marelui profesor, ce a fost aşezat în Holul de Onoare al Universităţii alături de alte personalităţi marcante intrate în istoria medicinei româneşti.

În prezent, prin cele patru facultăţi ale sale, Medicină Generală, Medicină Dentară, Farmacie – împreună cu Facultatea de Moaşe şi Asistenţă Medicală – acreditată provizoriu, Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” şcolarizează numai în cadrul ciclului de studii universitare de licenţă, un număr de 9.917 studenţi, dintre care 1.414 vor păşi pentru prima oară treptele Universităţii. De asemenea, peste 1.600 de cadre didactice asigură pregătirea unui număr considerabil de cursanţi aflaţi la studii de licenţă, de masterat, de doctorat, de pregătire postuniversitară sau de educaţie medicală continuă. La cursurile postuniversitare, la 1 ianuarie 2015 s-au înscris 4.712 rezidenţi(medicină, medicină dentară şi farmacie), 150 de masteranzi şi 1.486 de doctoranzi.

În 1857 Carol Davila in ccolaborare cu Nicolae Kretzulescu înființează Şcoala Naţionala de Medicina şi Farmacie. Cea mai veche universitate de medicină și farmacie din țară a fost, încă de la început, recunoscută în Franța și Italia, unde s-au format cu precădere primii profesori. Dedicați îndeplinirii misiunii instituției de formare și perfecționare a resurselor umane înalt calificate în domeniul medical, de a promova cercetarea științifică, spiritul și gândirea critică, membrii comunității academice se remarcă prin realizări de ordin profesional și social. De-a lungul timpului, membrii corpului academic al Universității au fost recunoscuți drept personalități ale lumii medicale românești și internaționale.
 

×