x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Val de emigranţi români şi bulgari aşteptat la sfârşitul anului în Marea Britanie, după deschiderea pieţei muncii

Val de emigranţi români şi bulgari aşteptat la sfârşitul anului în Marea Britanie, după deschiderea pieţei muncii

17 Ian 2013   •   11:11
Val de emigranţi români şi bulgari aşteptat la sfârşitul anului în Marea Britanie, după deschiderea pieţei muncii
Sursa foto: GERRY PENNY/AFP

Aproximativ 50.000 de români şi bulgari vor merge în Marea Britanie anual după anularea restricţiilor impuse României şi Bulgariei, anul viitor, sugerează think thank-ul britanic, Migration Watch. Cetăţeni din ambele state UE vor beneficia de libertatea de a circula în cadrul Uniunii începând din 2014, informează BBC, citat de Mediafax. Premierul David Cameron a recunoscut că Guvernul său are o estimare a numărului de români şi bulgari care ar putea veni în Marea Britanie după eliminarea restricţiilor, dar a refuzat să ofere o cifră.

Migration Watch, care susţine un control mai puternic asupra migrării, afirmă că estimările sale ar putea să fie considerabil mai mari în cazul unei migrări a romilor spre M.Britanie sau în cazul în care cei aproape un milion de rezidenţi români din Spania şi Italia s-ar muta în M.Britanie.

"Este probabil (ca migrarea) să atingă un nivel care să aibă consecinţe semnificative pentru locuinţe şi serviciile publice", a declarat Sir Andrew Green, preşedintele Migration Watch. "Va fi vorba despre o creştere a competiţiei (pe piaţa muncii) cu care se confruntă tinerii muncitori britanici", a adăugat el.

Potrivit centrului, Germania şi Olanda sunt "destinaţii posibile" pentru imigranţi români şi bulgari, din cauză că ratele şomajului în rândul tinerilor sunt mai mici decât în alte ţări UE. Însă, M.Britanie, cu o rată a şomajului de aproximativ 20%, reprezintă o "destinaţie atractivă, parţial din cauza flexibilităţii pieţei sale a muncii şi parţial din cauza accesului uşor la sistemul de ajutoare sociale", apreciază centrul.

Ministrul britanic pentru Comunităţi şi Administraţie Locală Eric Pickles a avertizat că un "aflux" de români şi bulgari, după deschiderea pieţei muncii în decembrie 2013, ar putea amplifica problemele cu locuinţele, existente deja în ţară. Ministerul britanic de Interne a anunţat că vrea să reducă numărul imigranţilor de la "sute de mii" la "zeci de mii" până la sfârşitul acestei legislaturi.

Începând de anul viitor, românii şi bulgarii, ca orice alţi cetăţeni UE, obţin un acces nerestricţionat pe piaţa muncii din M.Britanie, unde, în prezent, au nevoie de o autorizaţie.

×