Ne dorim ca relaţiile bilaterale cu China să se relanseze, a declarat premierul Victor Ponta pentru emisiunea Apel Matinal, la Radio România Actualităţi.
"Capacitatea României de a se deschide către alte ţări puternice cum este China este o oportunitate", a declarat Victor Ponta, subliniind importanţa relaţiilor economice.
Mâine este întâlnirea cu ceilalţi premieri participanţi şi cu oamenii de afaceri.
"Vom semna mai multe memoranduri economice. Eu îmi doresc să trecem de la intenţii la proiecte concrete cu China", a mai spus Victor Ponta.
Aproape 1.000 de oameni de afaceri din China şi din toată regiunea Europei Centrale şi de Est participă, la Bucureşti, la această întâlnire.
"Îmi doresc; de fapt, ăsta a fost scopul principal - să trecem de la intenţii frumoase, intenţii care există de mulţi ani la proiecte concrete şi investiţii concrete.
China are o capacitate de investiţie financiară uriaşă, e primul creditor şi al SUA şi, în general, al lumii, însă toată lumea vrea bani de investiţii din China; trebuie noi să fim mai serioşi şi mai pragmatici în această abordare", a spus primul-ministru.
Victor Ponta a amintit că în acest an, după vizita la Beijing, s-a reuşit deblocarea pieţei Chinei pentru produsele agroalimentare româneşti.
"Hub regional pentru China"
Premierul a spus că investiţiile Chinei în ţara noastră pot aduce o creştere a exporturilor în restul Europei, România are potenţialul de a deveni "un hub regional pentru China".
"Şi atunci, poziţionarea noastră, pe de-o parte, ca ţară a Uniunii Europene, pe de altă parte, ca ţară, aici, lângă Marea Neagră, lângă multe ţări care nu fac parte din Uniunea Europeană, dacă suntem suficient de inteligenţi şi de serioşi, putem să folosim pentru dezvoltarea României această poziţie geostrategică", a mai adăugat Victor Ponta.
Premierul chinez Li Keqiang a sosit azi la Bucureşti, unde are programată o întâlnire cu primul-ministru Victor Ponta.
Întâlnirea prefaţează Forumul economic şi comercial China - Europa Centrală şi de Est, care începe marţi şi care îi reuneşte în Capitală pe premierul chinez, pe omologii săi din 16 ţări central şi est-europene şi aproape o mie de oameni de afaceri şi şefi de companii importante chineze şi europene.
Se vor negocia şi încheia contracte în cinci domenii majore: energie, calculatoare, infrastructură, turism şi cultură.
Vor fi finalizate şi discuţiile începute în iulie, la Beijing, cu ocazia vizitei oficiale a premierului Victor Ponta.
"Vor fi semnate un număr important de memorandumuri şi aocrduri privind declaraţia politică, scrisori de intenţie în domeniul energiei, în domeniul sanitar-veterinar, în domeniul colaborării culturale şi o serie de contracte comerciale", a spus premierul.
Este o reuniune politică la cel mai înalt nivel, iar pentru Guvernul României, în calitate de organizator, este o oportunitate pentru a dezvolta atât relaţiile cu China, cât şi relaţiile regionale.
Premierul Victor Ponta a dat asigurări că obiectivele reuniunii se adaugă relaţiei şi parteneriatului Uniunea Europeană - China.