x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Despre un alt mod de abordare al doctorului şi al directorului de spital Sorin Oprescu

Despre un alt mod de abordare al doctorului şi al directorului de spital Sorin Oprescu

de Marius Tucă    |    20 Oct 2008   •   00:00

Din a  doua parte a interviului lui Marius Tucă cu Sorin Oprescu din ediţia de mâine a Jurnalului Naţional.



(...)
  • Marius Tucă: Sunt altfel pacienţii celebri?
Sorin Oprescu: Da. Pentru că influenţează personalitatea respectivă şi am văzut categorii de doctori care îi tratează. Doctori care sunt cu coloană, care stau şi se uită în ochii lor şi îi întreabă ce au de întrebat şi am văzut nişte cretini în ţara cretinilor care mi-e ruşine să spun, pentru că unii sunt profesori, unii mi-au fost şi profesori şi mi-a fost ruşine de mine atunci, mi-a fost ruşine de tagmă dacă vreţi, mi-a fost ruşine de cei care s-au adresat unui preşedinte de stat în felul următor: "Domnule preşedinte, trebuie să scoateţi ciorăpelul". După care a palpat artera piciorului şi a spus: "Ce arteruţă frumoasă aveţi! Cât de bine bate!". N-am mai apucat să spun altceva, că eram şi eu...

  • Asta îmi aduce aminte de un alt mod de abordare al doctorului şi al directorului de spital Sorin Oprescu, care personal i s-a adresat lu’ tata: "Băi, tu ce p... mea cauţi aici?".
Nu, să repunem adevărul în drepturile istorice. Am primit un telefon de la un iubit fiu al lui, care mi-a zis: "Tata aşteaptă de patru ore, de cinci ore, de opt ore să-l operezi". Răspunsul a venit şi a fost aşa: "Am zis că după 9:30-10:00, când termin ce am de făcut, merg şi-l operez pe tata. Te rog, ai grijă, pentru că tata e foarte speriat de chestiunea asta". Şi atunci, având moda­li­tă­ţile mele specifice de a avea o discuţie colocvială cu pacienţii mei, am constatat că în 88% din cazuri această chestiune îi dă încredere şi spune: "Ope­ra­ţi-mă, trageţi în mine". Aşa s-a întâmplat şi cu tăticul tău, care, îmi amin­tesc cu plăcere, a avut câteva secunde când a rămas mască, după care s-a uitat la mine şi a spus: "Eşti şmecher, nu? Foarte bine!".

  • Nu întâmplător a spus asta, pentru că o altă pacientă, mult mai tânără decât tata, o dată ce a ajuns la doctorul Sorin Oprescu şi a trebuit să facă un mic consult, i s-a spus: "Fă, aici nu eşti la f...tut, nu trebuie să desfaci picioarele aşa".
Da, pentru că eu voiam să văd o burtă care o durea şi ea m-a întrebat dacă trebuie să scoată şi chiloţeii. Şi atunci a fost mai complet răspunsul: "Fă, nu suntem la ginecolog. Numai ăia stau şi se uită, noi şi facem. Te rog, întinde-te pe pat să văd burtica, că despre asta e vorba".
(...)

×
Subiecte în articol: romania