Puşcăriaşii ieşeni sunt cu siguranţă cei mai duri critici literari! Chiar şi aşa, nu e cu totul exagerat să spunem că din rândurile lor ar putea să se ridice un nou George Călinescu, un Dan C. Mihăilescu sau de ce nu, chiar un Titu Maiorescu. Unul în zeghe, evident!
De ce spunem asta? Directorul Penitenciarului Iaşi, comisarul Marius Vulpe este mândru că printre “oiţele”sale rătăcite, păstorite cu atâta grijă, se găsesc şi oameni care pun mână şi pe cărţi adevărate, nu numai pe acelea de credit, portofele, borsete sau alte tentaţii la modă printre puşcăriaşi. Ca să nu vă mai ţinem cu sufletul la gură trebuie să spunem că la Peniteciarul de Maximă Siguranţă Iaşi se află în derulare un proiect inedit.
Programul “Şi eu scriu despre cărţi” se desfăşoară la punctul de împrumut carte deschis în cadrul penitenciarului, unde Biblioteca Judeţeană “Gh. Asachi” Iaşi a pus la dispoziţia deţinuţilor aproximativ 1400 de volume din colecţiile proprii. Pentru a stimula lectura, proiectul propune deţinuţilor elaborarea unor recenzii pe baza cărţilor citite, care apoi sunt publicate pe pagina web a bibliotecii, pentru publicul larg.(http://www.bjiasi.ro/si-eu-scriu-despre-c%c2%a6rsi/).
“Tot în cadrul acestui proiect, au loc lunar întâlniri ale deţinuţilor cu Miron Ciprian, bibliograf, întâlniri care au ca teme centrale atât discuţii pe marginea recenziilor, cât şi subiecte legate de procesul lecturării”, a spus directorul puşcăriei, comisarul Marius Vulpe, pentru a explica mai departe despre ce va fi vorba. Astfel, deţinuţii vor fi învăţaţi să renunţe la obiceiul de a căuta prin cărţi doar imaginile cu femei despuiate, cowboy duri sau macho-man-i sângeroşi. Ei vor fi învăţaţi cum să-şi strunească instinctele, cum să parcurgă pagină cu pagină chiar şi romanele de dragoste, fiind sfătuiţi să citească cărţile îndrăgite în cadru adecvat şi nu doar la toaleta penitenciarului.
Pentru a arată preţuirea pentru noile şi bunele lor moravuri, cei care vor beneficia de cele mai multe aprecieri ca buni cititori, dar şi drept critici literari, vor primi un premiu consistent din partea Bibliotecii Judeţene “Gh. Asachi”, premiu care include şi volume noi de carte. Colaborarea dintre instituţia culturală şi penitenciar datează din luna octombrie a anului 2013. Urmăriţi în galeria foto imagini cu cei mai duri critici, dar şi cititori, ai literaturii, de la noi.