x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Devalizare - Nitramonia, un jaf programat

Devalizare - Nitramonia, un jaf programat

11 Mai 2005   •   00:00


Combinatul chimic a fost tinta unor devalizari fara precedent, din momentul privatizarii si pana in prezent.


  • de LIBIU MATEESCU
  • OBSERVATOR
  • AFACERE. In timp ce Fatih Kesser, patronul Combinatului Nitramonia, se lafaie in lux la Constanta, angajatii sai se gandesc cu infrigurare la ziua de maine
    Combinatul chimic fagarasean a fost tinta unor devalizari fara precedent in istoria judetului Brasov, din momentul privatizarii si pana in prezent. Cand Fletcher Group a preluat in 2003 Nitramonia, turcul Fatih Kesser, patronul grupului, si-a luat un angajament public ca va opri hotiile din combinat si va plati datoriile la zi. N-a fost nici pe departe asa.

    Diferenta dintre perioada anterioara si cea din prezent este forma de jaf organizat care a inlocuit furturile disparate si limitate ca valoare. In plus, Nitramonia a fost acuzata ca a exportat nitrat de amoniu poros, care este materia prima pentru explozibilii folositi de teroristii din Orientul Mijlociu. Un vapor care transporta nitrat de la Nitramonia ar fi disparut fara urma in largul coastelor Mauritaniei, dar ar fi ajuns totusi in zona Irakului, dupa cum a informat seful SRI Dobrogea, Petrica Hogas. Valuta care reprezenta contravaloarea incarcaturii nu a fost niciodata repatriata, dupa cum a constatat Garda Financiara Brasov. Anchetele continua in acest caz, fostii directori Avram Constantin si Staneiu Gheorghe fiind cercetati de IPJ Brasov si de Parchet, dar netrimisi in judecata.

    DATORII. Controlul de fond desfasurat de inspectorii fiscali brasoveni la Nitramonia, finalizat in urma cu cateva zile, a consemnat 17,7 miliarde de lei - TVA nevirata la stat, peste 200 miliarde de lei nevirate la bugetul asigurarilor sociale, in timp ce societatea nu a raportat profit, doar pierderi de sute de miliarde. Datoriile catre furnizorii de energie depasesc cu mult 200 de miliarde, mai ales catre Distrigaz, Transgaz si Electrica. Ceea ce socheaza insa in situatia prezentata de Controlul Fiscal de Stat este cuantumul cheltuielilor nedeductibile, adica 101,4 miliarde de lei. Aceste cheltuieli care nu au nici o legatura cu productia sau cu buna desfasurare a activitatii firmei intra de regula in sfera coruptiei, aspect controlat de PNA. Legea 345 din 2002 specifica: "Nu poate fi dedusa TVA aferenta intrarilor referitoare la operatiuni care nu au legatura cu activitatea economica a persoanelor impozabile". Evident, nici alte deduceri fiscale, conform aceleiasi legi. Trecerea unui teren in patrimoniul firmei, achizitionat de la Kemobil SA fara documente justificative, a fost considerata nedeductibila fiscal de catre inspectori. Directorii de la Nitramonia nu s-au oprit aici cu devalizarea uzinei si au cheltuit sume considerabile pe deplasari in strainatate, dar si pe adjudecarea in folos personal a unor autoturisme ale Nitramoniei. Directorul general adjunct Mihai Barbuliceanu, in cele trei luni din 2004, cat a stat la conducerea combinatului, a cumparat o Skoda Octavia cu doar 148 milioane de lei, de la societate, evident subevaluata, exact in ziua in care pleca de la conducerea firmei, adica 30.06.2004. Inspectorii fiscali au considerat nedeductibila cheltuiala.

    DIVIZARI NELEGALE. Nitramonia a fost divizata in opt societati comerciale in 29.03.2004: Nitramonia SA, Nitrofertilizer SA, Nitroexplosives SA, Nitroservice SA, Edelweiss Hotel SA, Nitrocontrol SA, Nitrotrans SA si Nitrosere SA. Aspectul ilegal al afacerii consta insa in impartirea resurselor financiare si materiale intre puii Nitramoniei, aspect constatat de controlul fiscal. Produsele finite au revenit in valoare de 17 miliarde de lei la Nitroexplosives si de 6,2 miliarde de lei la Nitrofertilizer, in timp ce la Nitramonia au ramas produse in valoare de 596 milioane de lei. Nitramonia a ramas insa cu toate datoriile neachitate catre stat si catre furnizorii de energie. Materiile prime au avut aceeasi soarta, cei doi pui adjudecandu-si o valoare de 9, respectiv 39 miliarde de lei, in timp ce la uzina-mama au ramas materii prime de 156,6 milioane de lei. Nitramonia nu a mai avut ce vinde pentru a-si rambursa datoriile catre stat.

    Preluarea in contract de novatie a contractului de privatizare de catre S & T SUA, reprezentata de Simirica si Tanjala de la Fletcher Group, a insemnat deci amplificarea dezastrului, Nitramonia fiind astazi in lichidare judiciara si faliment, potrivit Legii 64, proces aflat pe rolul Tribunalului Brasov. Nici unul dintre directorii combinatului fagarasean nu a fost trimis in judecata, iar Fatih Kesser, care a fost inculpat in mai multe procese, se gaseste in Constanta, unde si-a mai construit o vila si si-a mai achizitionat doua jeepuri, VW Touareg si BMW Z5. Procesele sale penale se judeca si astazi la Inalta Curte de Casatie si Justitie, cu inculpatul aflat in stare de libertate.

    ×
    Subiecte în articol: observator miliarde nitramonia