x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Scandal monstru în sănătate: Subfinanțarea va produce rezultate dezastruoase. Pacienții cronici vor ajunge să își cumpere medicamentele la prețuri exorbitante

Scandal monstru în sănătate: Subfinanțarea va produce rezultate dezastruoase. Pacienții cronici vor ajunge să își cumpere medicamentele la prețuri exorbitante

de Redacția Jurnalul    |    16 Ian 2024   •   10:39
Scandal monstru în sănătate: Subfinanțarea va produce rezultate dezastruoase. Pacienții cronici vor ajunge să își cumpere medicamentele la prețuri exorbitante

Prin prisma evenimentelor derulate în ultimele 24 de ore în contextul actualei crize din sănătate, corpul medicilor din Ambulatoriul de specialitate Constanța reprezentat prin APMA vine cu următoarele precizări:

  1. Subfinanțarea ambulatoriilor de specialitate și a medicinii de familie va produce rezultate dezastruoase in ceea ce privește accesul pacienților la serviciile medicale.
  2. Segmentul cel mai afectat va fi cel al pacienților cu boli cronice ( pacienții diabetici, cardiaci, cei cu afecțiuni neurologice, gastroenterologice, hematologice, lista rămânând deschisă) ce vor avea mari dificultăți în obținerea medicației , de cele mai multe ori foarte scumpă și care, in lipsa accesibilității la medicul specialist din ambulatoriile de specialitate și apoi, la medicul de familie, va fi constrâns să o procure direct din farmacii la niste costuri exorbitante.
  3. Cele două sectoare medicale sus amintite reprezintă in prezent baza serviciilor  medicale din România și soluționează aproximativ 75% din cazuistică, degrevând in acest fel sistemul public de sănătate care, la acest moment, nu poate absorbi acest număr mare de pacienți.
  4. Facem un apel clar către autorități , dar și către mass-media să conștientizeze clar diferența dintre cele două sectoare  - Ambulatoriul de specialitate și Medicină de Familie – și să perceapă cu maximă responsabilitate importanța fiecăreia dintre ele.
  5. In acest context dorim sa reiterăm reprezentarea distinctă a celor două grupuri profesionale medicale – AMBULATORIUL DE SPECIALITATE și MEDICINA DE FAMILIE – ambele cu un interes comun , oferirea unor servicii medicale de calitate pacienților din România.
  6. Este foarte important de precizat că fiecare din sectoarele medicale menționate gestionează lunar in jur de 5 milioane de prezentări lunar, ceea ce arată clar importanța covârșitoare și în același timp EGALĂ a celor două corpuri medicale.
  7. Solicităm soluționarea NEDISCRIMINATORIE a finanțării corecte în ambele sectoare medicale, AMBULATORIUL DE SPECIALITATE și MEDICINA DE FAMILIE , cu aducerea valorii punctului la un cunatum care să permită desfășurarea activității medicale într-un climat de normalitate.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: subfinantare sanatate